entryway-11

Naslov „How to pimp-up your old Ikea shoe closet!“ mi se činio malo preteran mada je to zapravo baš ono što se ovom ormanu desilo! Dok smo živeli kao podstanari (btw mrzim ovu reč, ima neki negativan podton. Možda iznajmljivači? Ne zvuči ništa bolje – kao da jurimo nekog za pare!) Miha i ja smo svu našu obuću držali po kutijama u predsoblju i naposletku se odlučili da kupimo ovog mališu:

ikea stall

Ovo, zapravo, nije identičan orman ali naš model je toliko star da ga Ikea više ne pravi!

A da ne bi bio usamljen ( a i zato što je naš inventar cipela počeo opasno da se takmiči sa Imeldinim), kupili smo dva takva. Orman k’o orman – ništa posebno. Kada smo se preselili u naš stan (ok, tehnički je još uvek bankin ali za 25 godina eto nas kao vlsnika!) poneli smo i ovu dvojicu sa sobom. U novom, sveže okrečenom stanu ovi su Ikea primerci izgledali, pa, jadno. Bela više nije bila bela ( i nijedan detrdžent ili pasta za zube tu ne bi pomogli) a mesing i kamen u novoj kuhinji su učinili da njihove metalne noge i ručke izgledaju kao sa otpada (& to ne mislim vintage bazara). I, da ironija bude još veća – bilo je to prvo što ste videli kada ste ušli kroz vrata stana! Nešto je moralo da se preduzme a kako ne volim da bacam stvari, jedino što mi je preostalo je da ih prefarbam i uredim.

Zaboravit sve što ste videli na TVu! Ne zanima me ko je koliko kila uspeo da izgubi i kako je neko uspeo da skrati 2/3 svog nosa – ovo je jedini extreme makeover koji bi trebalo da vidite! A trebalo mi je samo tri boje i jedan zlatni sprej. Proces je trajao tri dana jer sam morala da sačekam da se sloj boje osuši pre nego što sam krenula ponovo da farbam ali vredelo je preći te starudije tri puta jer sam jedino tako uspela da sakrijem sve fleke i nečistoće te da dobijem onaj ovakav-sam-izašao- iz – radnje efekat. Ako ne verujete, uverite se sami!

entryway-4

entryway-12

Prvo je bilo potrebno odlučiti se za boje i nekako sam znala da će jedna od njih biti tirkizna!:) Kod ovog ormana je najbolje to što fioke možete menjati i tako svaki put napraviti drugačiju kombinaciju. Nekakav šah sa bojama!

entryway

Zatim je sledilo prskanje nogu. Znate kako vaše noge bolje izgledaju leti zato što su osunčane? E pa isto je sa svim jeftinim, mesinganim i metalnim stvarima – obojite ih u staro zlato ili, još bolje, boju bakra i voila! Sve odmah izgleda bolje.

entryway-7

Pazite samo da pri kupovini spreja uzmete onog sa mat finišem i da ga uvek koristite u dobro provetrenom prostoru. Ja sam se ovog posla latila kada je napolju bilo poprilično hladno te se tako nisam strogo držala ovih uputstava i uveče sam bila poprilično opijena (čitaj nisam se setila da sam Juliji već oprala zube pa sam na njeno veliko protestiranje, zahtevala da ih još jednom opere!)

entryway-13

A sada zabavan deo – dekoriranje! Žao mi je što nisam uspela da nađem ni jednu fotografiju ormana kakav je nekada izgledao ali verujte mi na reč – it wasn’t pretty! Gornje police su bile natrpane, olovkama, ključevima, računima, karticama i raznoraznim sitnicama. Sve to sam stavila u staru bakinu kožnu torbicu i iz ormana izvadila svoje Gaudi šoljice koje sam vukla preko pola Barselone.

entryway-6

entryway-10

Pošto mi je ostalo nešto boje, kutiju za cipele sam obojila u belo – zlatnu kombinaciju i unutra posakrivala kreme i četke za obuću. A tu su i Kasjine minijaturne prve cipelice!

entryway-5

Na vrhu su sa jedne strane slike (koje su poklon samog umetnika – ok, izmoljakala sam ih od brata koji ih je uradio na faksu), a sa druge je tegla u kojoj skupljam kamenčiće i školjke sa putovanja,

entryway-15

saksija sa suvim cvećem ili neka druga biljka koju ne morate često da zalivate i da se brinete da li ima dovoljno svetla te

entryway-16

tanjirić za ključeve i sav sitniš koji vučete po džepovima!

entryway-8

Tu je još i moj vintage držač za kišobrane

entryway-9

čija dostava je koštala dva puta više nego on sam.

entryway-2

Nije loše da vas ovo dočeka kad uđete u kuću.

Kako vam se čini moj Ikea projekat? Da li bi se vi odlučili za tako nešto?

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!