Kućica za lutke odozgo

Deda Mraz je došao i otišao i pripreme za njega su bile opsežne – od postavljanja jelke, ukrašavanja do pravljenja kolača da slučajno ne bi ostao gladan. Naša starija je već negde septembra jasno i glasno rekla šta bi volela da joj pre pomenuti belobradi čika donese i želja joj se ispunila. I pošto smo znali da će slični pokloni od plastike (dobila je Barbiku sa konjem) “padati” i sa drugih strana – bake, ujaci i slično, naš tim Kreativice je odlučio da ćemo im pokloniti nešto što ćemo sami napraviti.

Muž Miha, inače idejni vođa, projektant i izvođač radova ovog projekta se odlučio za kućicu za lutke. Moram priznati da sam pomislila da je to možda suviše ambiciozno obzirom da nema mnogo iskustva sa obradom drveta, ima posao koji se obično ne završava u pet popodne i, iskreno, plašila sam se da će od moje lepo ukrašene dnevne sobe napraviti radionicu – sa ostacima piljevine svuda po kući, razbacanim alatom i golim damama po zidovima:)

Ali posao je odradio majstorski – ako smem da ga pohvalim. Uostalom presudite sami.

Konstruckija za kućicu od drveta

Prvo je od drveta, koji je naravno prethodno isekao, obradio i zatim zalepio napravio osnovnu konstrukciju visine 90 cm, širine 60cm in dubine 15cm. Konstrukcijo je onda spolja i unutra po plafonimana obojio belom bež bojom.

Lepljenje tapeta

Sledilo je lepljenje tapeta odnosno ukrasnog papira. Za ovaj postupak je koristio univerzalni lepak ModPodg sa mat finišem. Prvi sloj se koristi da se papir zalepi za drvo a kada se papir osuši se nanese još jedan završni sloj. Uputstva na engleskom možete nači ovde. Za podove, odnosno parket, je koristio samolepljivu traku u imitaciji drveta.

Tapete u dečiji sobi

 Letvice oko vrata i prozora.

Spoljašni pogled kroz prozor

Mali prozor i tapete-ploćice u kupatilu

Kad su tapete i podovi bili završeni na red su došle letvice za profesionalni finiš kao u pravoj kući. Pri tome je koristio dugačke, tanke balsa letvice kojima je završio vrata, prozore i podove. Spoljašne letvice je pri tome obojio belom bojom da bi dodao kontrast na bež boju konstrukcije.

Priprema drveta od breze za crepove

Sečenje crepova da budu lepo zaobljeni

Leplenje crepova

Završni izgled krova od crepova.

And last but not least – unikatan krov čiji su crepovi napravljeni od drveta breze debljine 1 milimetar koje se inače koristi za pravljenje modela aviona. Svaki crep je posebno isečen i zaobljen što je uzelo i najviše vremena jer jih ima preko 250 komada. Alternativna varianta je da kupite več napravljene crepove ukoliko ih nađete na nekom web ili lokalnoj hobi prodavnici. Evo kako izgledaju na Amazonu. Mi nismo bili te sreće 🙂

Sada sledi još pravljenje nameštaja zajedno sa devojčicama. Ali to su več novi projekti o kojima čemo pisati tokom sledećih nedelja.

Verovatno se pitate koliko mu je vremena trebalo da sve to napravi?

Dva popodneva odnosno 5 sati za samu konstrukciju jer još nikad do sada (osim u osnovnoj školi) nije radio sa drvetom. Najteže je bilo sečenje prozora. Majstoru bi to verovatno brže napravio. Pri tome savetujemo da kućica ima još veći dubinu, oko 25-30cm, za veću stabilnost i više prostora za budući nameštaj.

Bojenje konstrukcije, lepljenje tapeta i “polaganje” parketa mu je uzelo 2 puta po 3 sata. Najviše vremena je potrošio za pravljenje i lepljenje crepova, otprilike 6-7 sati jer je svaki crep pravljen ručno i zatim lepljen na konstrukciju krova.

Na kraju je ostalo još lepljenje letvica – za koje sam ja bila ubedjena da nisu neophodne i da je to samo njegovo perfekcionističko preterivanje ali sam se zatim uverila da zaista učine da kućica izgleda kao prava – to mu  je uzelo još 2 sata.

Najviše nas raduje to da kućica sada može postati dugotrajan projekat gde će naše devojčice saznati šta je sve moguče napraviti sa malo mašte. Oko nameštaja će sigurno biti mnogo interesantnih ideja, a onda mogu slediti i dodatni detalji kao što su police za cveće na prozorima ili čak pravljenje dodatnih zgrada.

Ukoliko se odlučite da i sami napravite svoju kućicu dodatna pitanje nam svakako možete postaviti na našoj FB strani www.facebook.com/kreativice

Početnu inspiraciju i nekoliko uputstva za ovaj projekat smo našli na web stranici www.liagriffith.com.

A sada moram da idem da napravim minijaturni nameštaj kako bih sa mojim devojčicama – lutkicama mogla da se igram da pijemo kafu iz minijaturnih šoljica u minijaturnoj kuhinji!:)

Završena kućica za lutke

Mala Kasja se već igra našom kućicom za lutke

Lutkice mame, tate, devojćice i bebe u kućici

Mini Julija i Kasja u kućici za lutke

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!

Comments are closed.