IKEA katalog 2019

Predlažem da dan kada svetlost dana i ekrana ugleda novi IKEA KATALOG* proglase za neradan dan. Možda čak i praznik. Ove godine sam malo zakasnila ali nemojte se iznenaditi ako vam za onu 2020 pošaljem peticiju u potpis na tu temu.

IKEA katalog 2019

Mislim da bi takva odluka svima koristila. Poslodavci bi bili mirniji jer, da se ne lažemo, tog dana bi ionako SVI samo „viseli“ na Ikeinom web pageu. Deca bi imala maminu nepodeljenu pažnju jer, ponovo, ne lažimo se, znam neke koje su se zaključavale po WCima samo da bi tih 298 strana prelistale u miru.

IKEA katalog 2019

Još kada bi švedski gigant odlučio da nov katalog objavi uvek na petak – e to bi tek bio praznik! Produženi vikend koji bi počeo listanjem a završio se, najverovatnije, podužim boravkom u njihovim prodavnicama.

IKEA katalog 2019
Zahvaljujući OSTERAS kožnim ručkama vaša će kuhinja zasijati novim sjajem. Ako se još odlučite i za heksagonalne pločice makeover će biti kompletan!

Ali kako je ovaj bitan datum i dalje radni dan i pošto znam da ste svi vi zauzeti radom, vaspitavanjem, čišćenjem, proučavanjem, studiranjem rešila sam da se žrtvujem i samo za vas izdvojim ono najbolje iz Ikeinog kataloga za 2019.

IKEA katalog 2019
BJORKSNAS komoda

Jer kada ga prvi put prelistate, mnoge stvari ostanu i dalje neprimećene. Ali kada ga prelistate po deseti, ok priznajem, dvadeseti put, oni mali ali itekako značajni detalji isplivaju na videlo.

Zato krenimo.

Ove godine IKEA je odlučila da svoj program predstavi tako što će opremiti sedam domova i na taj način vam pomoći da, izmedju svojih mnogobrojnih proizvoda, pronađete onaj koji vama najviše odgovara. Jer, kako u IKEI kažu, nismo svi isti, ne živimo svi isto i nemamo svi iste potrebe.

Amen to that!

IKEA katalog 2019
Jednostavno a efektivno: zamenite luster mnoštvom REGOLIT abažura za WOW efekat koji neće vizuelno opteretiti prostor

Ja bih, recimo, žarko želela da sam jedna od ovih gospođa koje žive u „heaven in the city“ domu, sačinjenom od jednostavnih linija u bež, beloj i sivoj, bez suvišnih detalja. Oblačila bih se u lanenu odeću i vikendom bih kupovala isključivo organsku hranu.

IKEA katalog 2019
More is more stil

Ali, listajući dalje, shvatila sam da se ipak bolje osećam u „more is more“ kući, prepunoj cveća, zanimljivih detalja, natrpanom, ne samo stvarima, već i uspomenama i to do krova!

I to je ok. Kao što je ok da, šetajući se virtuelno po stranicama kataloga i zapravo u radnji, shvatite da bi vi možda najviše voleli da YPPERLIG stočiće uklopite sa nešto klasičnijom STOCKSUND kaučem i sve to „začinite“ novim GRADVIS vazama.

IKEA katalog 2019

OK je, takođe, da se (grčevito) držite nekih svojih sitnica. Baš zato je IKEA i lansirala SAMMANHANG kolekciju te iznela (meni posebno drag podataka) da: we’re supposed to want to live with fewer things , but our belongings represent our memories, hopes and dreams. Ikein Life at home report pokazuje da težnja da se nekih stvari „otarasimo“ zapravo kod ljudi izaziva veći stres od onog kojeg doživljavamo kada mislimo da imamo suviše stvari u kući.

Ako IKEA tako kaže, ko sam ja da tome protivurečim 😉

Naravno, sve sa merom.

IKEA katalog 2019
Prljavo roza na zidovima kao i nameštaju je i dalje IN

Ikein katalog nam ne otkriva samo nove komade nameštaja i dodatke za dom već i neke bitne trendove vezane za uredjenje i opremanje doma.

IKEA katalog 2019
Zidovi i vrata u istoj boji? Zašto da ne!

Pa tako možemo primetiti da su prljavo roza na zidovima i nameštaju kao i neki drugi pasteli i dalje IN. Kao i to da vrata obojite u istu boju kao i zid ne bi li polica, orman ili slike koji tamo stoje više došli do izražaja.

 

IKEA katalog 2019
Samo neki od mojih omiljenih IKEA proizvoda: OSTERNAS kožne ručke, IKORNNES ogledalo, LOHALS tepih, MAJORNA stojeća lampa, STOLPA sat, YPPERLIG set 3 stočića

Prirodni materijali kao što su ratan, bambus i juta predivno dopunjuju nameštaj koji već imate i dobro se uklapaju u svaki stil. Zato ne razmišljajte 2x da li je ovaj tepih od jute za vas – jer jeste! Mrlje se brišu mokrom krpom, prijatan je na dodir i vaš je za samo 100 EUR. 

IKEA katalog 2019
Ypperlig dečiji stočić, BLAMES stolica za hranjenje, LANTLIG lampica, GONNAT krevetić, YPPERLIG klupica za decu

Moje devojčice su naučile da jedu u IKEINIM dečijim stolicama ali nisu bile ni približno tako lepe kao što je to ova BLAMESa i ovaj GONATT krevetić me čini pomalo ljubomornom na sve one buduće majke koje jedva čekaju da opreme bebeće sobe ovim poslasticama.

IKEA katalog 2019
YPPERLIG lampa, FJADERKLINT zavese, GRADVIS vaza, MEDFORA podmetači, KOLLLUND tepih, GRADVIS vaze različitih veličina

Priča se da je jednom jedna žena ušla u Ikeu i izašla kupivši samo ono što je imala na spisku: 6 čaša i dva tanjira. Ako neko može da mi potvrdi taj podataka bila bih mu veoma zahvalna kao i da mi prosledi kontakt dotične gospođe jer sam ja potpuno nesposobna da se držim svog „šta ću ovog puta kupiti u IKei“ spiska. 

Jer, ako vam ništa od zaista potrebnih i krupnih stvari ne treba, tu su uvek sve one sitnice koje život znače 🙂

IKEA katalog 2019

Ali , da ne završimo ovaj tekst u kranje potrošačkom stilu, volela bih da još jednom napomenem zašto volim Ikeu. O njihovoj sam društvenoj odgovornosti, racionalnoj upotrebi drveta kao i ponovnom pošumljavanju već pisala u OVOJ OBJAVI a sada bih želela da vam skrenem pažnju na jedan maleni tekst koji možete naći na 49. strani njihovog novog kataloga. A u njemu piše da se je IKEA povezala sa neprofitnom Jordan river fondacijom i mnogim ženama, koje su uspele da pobegnu iz Sirije u Jordan, omogući da u tako teškim životnim okolnostima sebi obezbede neku finansijsku stabilnost.

IKEA katalog 2019

Tako je nastala kolekcija TILLTALANDE čije vam omiljene komade ovde predstavljam jer nisam sigurna kada će i da li uopšte doći na naše tržište.

IKEA katalog 2019

I pošto je ova objava već uveliko prešla preporučen broj reči, možda bi bilo najbolje da skoknete OVDE i sami prelistate u miru svoj novi IKEA katalog.

Imate prava na to, ipak je danas praznik 😉

*IKEA katalog 2019 će se u prodavnicama u Beogradu i Zagrebu naći od 28. avgusta (kolovoza) 2018.

*sve fotografije objavljene u ovoj objavi preuzete su sa zvanične IKEA stranice i Ikeino su vlasništvo

 

 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!