Svako ko je pročitao barem i jednu moju objavu zna da sam veliki obožavaoc švedskog proizvođača nameštaja po pristupačnim cenama – naše a uskoro i vaše Ikee!

Recimo, za ukrašavanje Novogodišnje trpeze sam iskoristila sve iz Ikee 😉

Ikea, ponovo, svoja vrata otvara u Beogradu 10. avgusta i znam da svi vi sa nestrpljenjem iščekujete taj, skor istorijski, dan. Pišem ponovo zato što se dobro sećam dana kada je Ikea pre dvadeset godina otvorila doduše malu prodavnicu na Novom Beogradu. Nijedan odlazak kod bake na ručak u blok 45. nije mogao da prođe bez prethodne šetanja medju Ikea policama. Sećem se kao da juče bilo – možda ne toliko samog izgleda, koliko osećaja – dobrog dizajna na dohvat moje ruke.

Kad bolje razmislim možda me je upravo to navelo da sada, pod stare dane :), pišem o enterijeru i svim tim Ikea sitnicama.

Stvari koje smo kupili u Ikei

A, kada se tog 10. budu otvorila vrata velike Ikeine prodavnice videćete da malih i velikih sitnica ima zaista mnogo. I možda je jedno od prvih pravila upravo: NAPRAVITE SPISAK! 🙂

Nećete ga se držati – to vam odmah kažem. Ali barem nećete duplo prekoračiti svoj budžet i svoje vreme – ono što se meni, uglavnom, dešava.

„Joj ove šoljice su baš slatke a koštaju samo – dinara, pa ovi jastučići – za tu cenu mogu tri da uzmem“ A onda dođete na kasu i u trenutku budete ubedjeni da ste sa nekim zamenili identitet jer taj račun prosto ne može biti vaš – uzeli ste samo par sitnica.

Nemojte me pogrešno razumeti: Ikea i dalje nudi najbolji dizajn po najpovoljnijim cenama ali, eto, neka prvo pravilo bude: spisak.

Drugo pravilo bi bilo: razmislite kako će se sve te nove stvari koje ste kupili slagati sa stvarima koje već imate i GDE ćete ih u stanu smestiti. Da, ta fotelja stvarno izgleda super ali da li imate za nju mesta i da li ste stvarno sigurni da da slaže sa vašim postojećim kaučom?

Treće pravilo: ako niste sigurni u kom smeru će opremanje vašeg enterijera krenuti držite se svedenije palete boja. Uvek se možete vratiti i kupiti par sitnica u nekoj razigranijoj boji ili obojiti zid u neku otkačenu boju i tako naglasiti svo to lepo drvo.

Četvrto pravilo: volim Ikein beli nameštaj ali, nakon nekog vremena, on počne da se ponaša kao vaša, nekoliko puta oprana, bela košula: belo više nije belo. Naravno, ovde Ariel ne pomaže ali zato jedno dobro ribanje vimom neće škoditi. Naravno tu pazite da sa vimom ne preterate. Tako ja već 10 godina održavam moj Ikea sto čistim. Zato je možda bolje da kupujete stvari u prirodnoj boji drveta ili to isto drvo obojite.

Peto pravilo: držite se uputstva prilikom sklapanja – veoma su jednostavna. A ako vam treba neko dodatno objašnjenje o tome je više pisao Nemanja Nikolić ovde.

Čak iako vam zafali neki šraf ili deo – ne brinite – u Ikei su se i za to pobrinuli. Sve te delove pa čak i neki osnovni alat možete kupiti u njihovoj prodavnici.

I na kraju. ne zaboravite da se zabavite! jedan od najlepših strana Ikea nameštaja je što možete sami da ga sastavite – mi smo u tome uvek veoma uživali… nadamo se da ćete i vi 😉 Na gornjoj slici samo pravimo malu puzu u sklapanju i odmaramo se i grlimo an našem novom Ikea tepihu 😉