thumb_IMG_5710_1024

Skoro sam dobila mail od jedne čitateljke (znači ima vas!:)) u kojem mi je, između ostalog, napisala kako joj se najviše dopadaju postovi o enterijeru, uređenju te da se i ona bavi obnovom nameštaja. Aleksandra, ovaj post je za tebe!:)

Kada mi vreme to dozvoljava jutarnju kafu najviše volim da ispijam na miru gledajući stari nameštaj na netu! Znam, znam, rećićete i vaš idealan scenario. Ne divno aranžirane kafe na Instagramu, ne još divnije enterijere na Pinterestu pa čak ni sređene cice po raznoraznim fashion blogovima. Ne, stari nameštaj i maštanje kako bih sve mogla da ga obnovim te gde bi ga u stanu smestila.

Skoro sam jednu takvu maštariju sebi ispunila i preko trange-frange stranice kupila dva stara ormana za 35 EUR. Bili su deo veće garniture za spavaću sobu – sigurno ste to videli kod svojih baka i deka – orman, ormarić, natkasna – još uvek se tako kaže, zar ne, sve u istom stilu i od istog drveta) Pošto nisam htela da se potpuno preselim u ’50 prošlog veka, odlučila sam se za samo dva komada koja će stajati na različitim mestima u stanu i koje ću ukopiti sa modernijim dodacima i nameštajem.

Verovatno možete da vidite potencijal – poput mene pre odlaska na letovanje. Linije su ok, obline su tu, fali samo malo tonusa i boje! Znači, vežba, u ovom slučaju – fizički rad!

IMG_5765

IMG_5766

E sad dolazi onaj DOSADAN deo a to je brušenje i restauriranje za koje sam, naravno, unajmila profesionalnu pomoć bolje znanog kao moj muž:) Nemojte pogrešno da me shvatite – malo fizičkog rada i gledanje kako iz nečeg starog i ružnog nastaje nešto novo i lepo na mene uvek deluje terapeutski ali ovo je bio popriličan komad nameštaja i pomoć mi je dobro došla.

IMG_5767

Zahvaljujući Instagram prijateljstvima došla sam do informacije da je za premazivanje ovakovog nameštaja najbolje koristiti Tungovo ulje koje je potpuno prirodno i za razliku od maslinovog ili lanenog, koji neki koriste, otporno na vodu. Još su ga stari Kinezi koristili za podmazivanje svojih barki pa zašto ne bih i ja za moj ormarić.

Posle brušenja, čišćenja opiljaka svuda po kući, brisanja, premazivanja, sušenja (preporučuje se 48 sati), ponovnog premazivanja moj staro-novi ormarić je bio spreman za stiliranje!

thumb_IMG_5716_1024

Kao i za sve drugo u životu i ovde se počne od inspiracije. U ovom slučaju je to bilo cveće koje sam nabrala tog jutra i ono je odredilo kombinaciju boja koju ću koristiti.

thumb_IMG_5711_1024

thumb_IMG_5714_1024

thumb_IMG_5741_1024

Nekoliko knjiga u tamnijim bojama (za koje se ispostavilo da su jedne od mojih omiljenih) – ništa suviše šareno da dozvoli da ormarić dođe do izražaja. Zelena i bela u buketu se dopunjuju sa belim svećnjacima, zelenom svećom i kutijicom od žada koju sam iščeprkala na buvljaku proteklog vikenda. Moderna grafika, da cela stvar ne izgleda suviše ozbiljno i starinsko i – voila!

thumb_IMG_5729_1024

A kako ja nikad ne mogu da se zaustavim na vreme dodajmo i malo novogodišnjih ukrasa!

thumb_IMG_5734_1024

thumb_IMG_5738_1024

Šta kažete? Da li vam se cela kompozicija dopada ili mislite da bi bilo bolje da je ormarić ostao da čami u podrumu kod pređašnjeg vlasnika?

Kako biste se vi latili uređenja?

Javite mi svoje utiske a ja odoh da ponovim sve ovo isto sa mnogo većim ormanom! UF!