urbana basta-21

Naslov morte da uzmete sa rezervom. Osim ako i vi pod baštom ne podrazumevate nekoliko saksija (od kojih je nekoliko njih prikačeno za zid) punih kaktusa, čuvarkuća i drugog zeleniša a pod asfaltom podrazumevate malu zatvorenu terasu sa pogledom na jednu od prometnijih ulica u Ljubljani. U tom slučaju držite se Vuka i – čitajte kako je napisano! Da li vam se ikada desilo da vremenom kupujete jednu te istu (ili barem sličnu) stvar i tek posle nekoliko godina shvatite da u tome nema ničeg slučajnog, već da je vaša podsvest to sve lepo isplanirala (i verovatno usput sve proučila na Pinterestu) kako bi vi na kraju dobili neku vrstu kolekcije i (u mom slučaju) dodali svojem spisku još jednu stvar kojom ste opsednuti?

Tako je bilo samnom i saznanjem da sam:

A – očigledno opsednuta belim saksijama i

B – cveće volim da vidim samo u vazi!

To je jedini način da sebi objasnim kako sam uspela da u proteklih 5 godina na raznoraznim mestima kupujem i uvek izaberem baš belu boju saksije (a uvek sam mislila da saksiju biram samo zbog oblika ili veličine po principu – baš mi treba nešto malo za čuvarkuću ili ova visoka za orhideju). Takođe, tako sam se našla okružena mojim dragim zelenim, bodljikavim prijateljima (nemam kućne ljubimce ali, eto, brinem o njima) i samo jednim cvetom.

Ali znate šta? To je moja verzija bašte. Ok, ako baš hoćete moja verzija bašta je negde pored kućice na Korziki sa mediteranskim biljem i agrumima ali čovek, pardon, žena mora da se izbori i za malo zelenog usred sivila grada.

Zeleno, volim te zeleno…

urbana basta-3

Moj Meksikanac!:)

urbana basta-11

urbana basta-8

Mnogi od ovih kaktusa su bili visoki samo nekoliko centimetara kada sam ih dobila/kupila.

urbana basta-9

Neki od njih su se odlučili da više nigde ne mrdaju a…

urbana basta-13

…neki i dalje rastu i ne znam kud ću sa njima!

urbana basta-4

A da ne bi zbog silnih bodljica gosti dobili utisak da su nepoželjni, svom zelenišu dodajem i nešto sočno!:)

Da li ste znali da reč succulent (ova vrsta je poznata i kao „debele biljke“ ali se na ovom blogu tim terminom iz poštovanja da biljaka nećemo služiti…možda biljke sa oblinama?:)) dolazi od latinske reči sucus koja znači sočan?

urbana basta-2

A sad zagonetka:nearly all cacti are succulents but not all succulents are cacti!

urbana basta-19

Zaboravite na psa, svakoj kući treba čuvarkuća!:)

urbana basta

Ovaj sam bonsai kupila u Ikei ali mi je želja da jednog dana i sama ovladam veštinom malog drveća.

urbana basta-7

Ukoliko nemate vremena i strpljenja za zalivanje, ova vresa je idealna za vas!

urbana basta-5

Ako neko zna kako se ova biljka zove, nek se javi!:)

urbana basta-12

I na kraju jedan, jedini cvet!

urbana basta-14

Mogu sa ponosom da kažem da smo ovu vertikalnu baštu Urbio kupili pre 5 godina u fazi kada su momci koji su ga napravili tek počeli da sakupljaju pare preko start-upa te tako podržali njihovu fantastičnu zamisao od samog početka. Od tada se pojavilo mnogo sličnih modela ali meni je ovaj i dalje najomiljeniji.

urbana basta-15

Lončiće sa biljkama možete, zahvaljujući magnetnim pločama, raspoređivati kako vam srce poželi i svakog meseca napraviti drugačiji raspored!

urbana basta-20
urbana basta-17
I na kraju moj omiljeni „kućni ljubimac“ – moja maslinka! Ovu maslinku mi je Miha kupio pre rođenja starije ćerke tako da će uskoro Julija i ona proslaviti svoj peti rođendan!
urbana basta-18
Kada sam je donela kući bila je visoka jedva metar a sada preti da će se probiti do komšija na gornjem spratu!
Ali ima još mnogo zelenih prijatelja koje bih volela da udomim – recimo ovu smokvicu ili ovaj svekrvin jezik!:) Samo se bojim da bih u tom slučaju morala da se preselim…na Korziku recimo!:)