Adventne kućice
Adventni kalendar nije nešto čime se u pravoslavnoj Srbiji bavimo decembra. Barem se mi nismo bavili dok sam odrastala u vreme kada je deda mraz dolazio samo na socijalističke priredbe u Dom omladine a pogotovo ne u našoj porodici jakih ateističkih ubedjenja. Ali sve se to promenilo kada je meni i bratu kuma iz Austrije donela bonbonjeru sa adventnim kalendarom – otvoriš jedan prozorčić i gle čuda – čokolada! Pa onda drugi, još jedna čokolada. Naravno sa konceptom otvaranja samo jednog prozora na dan brat i ja nismo bili upoznati i bonbonjera je zijala prazna već prvog dana odbrojavanja do Božića. U Ljubljani smo sada okruženi takvim kalendarima i uprkos ogromnom izboru (Frozen, Miki Maus, Kinder) ni jedan od njih nije napravljen da zagolica dečiju maštu. A i čokolada u njima je lošeg kvaliteta. Ako je pak dobra cela stvar je suviše skupa. Zato smo ove godine odlučili da sami napravimo našu verziju odbrojavanje do Božića – adventne kućice od papira.

Plani kućica na papiru
1. Ovom projektu možete pristupiti na dva načina: prvi je da odštampate template na papir i makazama ili nožem izrežete oblik sa papira na karton. Drugi način (kojim smo se mi poslužili) je da na svaki malo deblji papir (90 g) odštampate po jedan template kućice i isečete ga makazama. Naravno trebaće vam 25 listova takvog papira.

Rezanje papira
Izrezana kućica
2. Kad jednom dobijete oblik kućice vreme je da savijete sve one delove koji vire – na templateu su označeni sa fold.

Okrašena kućica
3. I sada dolazi najbolji deo – ukrasite kućicu po vašoj želji! Možete je obojiti, nalepiti dekorativni papir ili je čak ostaviti belu i dodati samo brojeve različitih boja i veličina. Izbor je vaš!

Iznenađenja za kućice
4. Kućice zalepite i napunite ih raznoraznim drangulijama. Mi smo izabrali kombinaciju Kinder čokoladica, po koju M&M bonbonu, sitnice koje smo već imali ( a na koje je naša Julija već zaboravila) i par novih stvari kao što su šnalice i ukrasi za kosu. Može to biti samo domaći keks ili samo čokolada, bitno je da dete nauči, da svakog dana može otvoriti samo jednu kućicu. Kod nas je prvog dana bilo povuci-potegni ali evo sada svako jutro pre vrtića otvorimo po jednu kućicu i radujemo se malom poklončiću koji smo dobili. I jedva čekamo sledeće jutro da ponovimo sve to. Neka odbrojavanje počne!

Napravljene adventne kućice
Sve naše adventne kućice
Ideja je bila inspirisana postom Amy Weber. Originalni post kao i priložene template možete naći na www.houzz.com.