Verujem da sam u nekom prošlom životu bila jedan od IKEA dizajnera. Ne znam kako drugačije da objasnim tu neverovatnu povezanost sa celim IKEA dizajn timom.

Jer ja baš pomislim kako bi bilo dobro imati veliku, pletenu korpu da u nju stavim sve jastučiće i lagana ćebenca i gotovo ista takva korpa osvane u IKEA aprilskoj kolekciji.

Zafali mi jednostavnih a opet lepih saksija i tu je Hjartelig. Zaželim se malo tišine, jednostavnosti i opuštanja i kao odgovor na to dobijem Bjorksnas kolekciju koja crpi svu svoju jednostavnost u nenametljivom skandinavskom dizajnu i punom drvetu, zaobljenim formama i detaljima od kože.

I verujem da se već pomenuti i opevani IKEA dizajneri domundjavaju ne samo sa mojom potrebom za lepim već i onom drugom (ne tako zabavnom) stranom koja mi govori da ne treba samo bezglavo kupovati nove stvari, uništavati prirodu i siromašiti one koji ionako imaju malo.

Jer da nije tako ne bi IKEA toliko pažnje poklanjala tome da do 2020. svo drvo koje koriste bude ili reciklirano ili ima certifikat o trajnosti.

Da se ja toliko ne sekiram i ne pitam ko je napravio proizvod koji držim u rukama ne bi oni , kao što je to slučaj sa INNELHALSPIK kolekcijom, sarađivali sa malim obrtnicima iz Indiji te tako podržali, ne samo žene koje su obično te koje boje tkanine i pletu korpe i ćilime, već i samo održavanje tradicionalnih zanatskih veština.

Verovatno sam pričala u snu kako bi bilo dobro da IKEA ima stvari koje ne daju utisak masovne proizvodnje i da bih volela da u njihovim ogromnim prodavnicama nađem i nešto što je ručno rađeno a opet ne skupo. I čuli su dobri ljudi iz dizajn tima to moje buncanje, prislonili glave i došli do INDUSTRIELLE – kolekcije koja daje unikatne masovno proizvedene proizvode. Znam, niste očekivali da ćete ikada čuti unikatno i masovno u istoj rečenici ali IKea se potrudila i našla nove načine upotrebe drveta, stakla, keramike i tekstila kako bi masovno isproducirala nešto unikatno.

A šta kažete na to da sam baš juče pomislila kako je šteta što u Ikei ne možeš da nađeš taburee i onda vidim da su ih od aprila meseca uvrstili u svoju ponudu. I to u tri veličine. Sa presfakom koja se skida i može da se pere…HALLO, majka dvoje ne baš pažljive dece ovde! 🙂

To već ide tako daleko da se skoro bojim da pomislim šta mi još u kući fali odnosno da ne krenem suviše da maštam. Jer ko zna šta će se sledeće naći na IKEA policama?!

Crni mat escajg (HINT, HINT), nameštaj inspirisan najboljim godinama danskog dizajna, a možda čak, da li smem na glas da kažem: TAPETE??!!

Odoh da se malo smirim i meditiram te se povežem sa IKEA dizajn timom u mojoj glavi.

Predloge i porudžbine primam do ponedeljka 😉

*sve fotografije su uzete sa IKEA sajta i njihovo su vlasništvo