Before&After

Šta prvo primetite kada uđete u neki stari stan?

Da li je to pohaban parket? Mala kvadratura? Možda je na dobroj poziciji, pogled na reku vas očara ali šta kad vam se raspored u stanu ne svidja? Šta je to što vidite i, još bitnije, šta je ono što ne vidite?

Jer je pri obnovi stana bitno samo jedno. A to nije toliko ni kvadratura, ni raspored pa čak ni izrazito pedantni i sve – završavamo – na – vreme majstori  – kao da takvi i postoje 🙂

Before&After
Dnevna soba sa ugradnim ormanima
Before&After
Before & after – dnevna soba

Bitan je potencijal. Bitno je ono što možda sada ne postoji, možda ga čak i ne vidite ali je tu. Sa malo mašte i uz pomoć (3D) magije gotovo svaki prostor može da postane vaš prostor iz snova. Bitno je da možete da zamislite bat malih koraka u hodniku, prijatelje koji se okupljaju u kuhinji ne bi li bili što bliže odličnoj hrani, nedeljna popodneva koje ćete provesti uz dobru knjigu na samo vašem mestu na kauču. Morate da zamislite život kakav biste voleli da živite i on će vam već nekako obezbediti prostor u kojem ćete to moći i da uradite.

Before&After
Kuhinja

Tako je vlasnica ovog stana poželela prostor dovoljno  velik da u njemu može da ugosti sve svoje prijatelje ali isto tako i da sebi i partneru omogući miran kutak za odmor. Videla je sebe u zagrljaju toplog drveta, prostor u kojem bi mogla da smesti sve svoje stvari i sve svoje potrebe. I to u svega 37 kvadratnih metara.

Before&After
Pogled iz dnevne u kuhinju

I tako je pala odluka: „srušiću“ zid izmedju dnevne i kuhinje kako bi se ta dva prostora što više povezala a od postojeće dnevne ću „uzeti“ deo te stvoriti malu spavaću sobu.

Before&After
Before & After – kuhinja

Većinu elemenata kao što je kuhinja, ormarići u kupatilu i predsoblju kao i veliki orman koji deli dnevnu i novonastalu spavaću, zamislila sam u svetlom drvetu i radjenom po meri. Da, jeste skuplje ali kada nemate mnogo mesta želite da iskoristite svaki kvadratni metar prostora i tu vam, verujte mi, elementi rađeni po meri itekako dobro dodju.

Before&After

I kao nekom magijom u kuhinju sam uspela da smestim i mini trpezariju u vidu stola sa četiri stolice koji može da posluži kao odlična radna površina pri kuvanja, mesto za večerno okupljanje uz vino i sveće ili radni prostor sa laptopom i šoljom kafe rano ujutru.

Before&After
Moj omiljeni deo stana – zid u prozorima koji su naglašeni crnim okvirom

Kuhinja kao i dnevna se kupaju u prirodnoj svetlosti koja dolazi sa prozora kojim je prekriven najveći zid u stanu i ispod kojih su se već nalazile niše sa policama koje sam odlučila da sačuvam i naglasim ih bojeći ih u nežno roze boju. Ako u stanu već imate ovako neki zanimljiv detalj, ne idite protiv toga, već gledajte da to dobro što već imate uključite u obnovu.

Before&After
Dnevnu i novonastalu spavaću sobu dele ugradni ormani čijim se panelima ove dve prostorije mogu potpuno odvojiti

Dnevna i spavaća soba podeljene su ugradnim ormanima u kojem vlasnica može da smesti sve svoje stvari a koji se harmonika panelima mogu i zatvoriti ne bi li se taj deo stana u potpunosti izolovao od dešavanja u dnevnoj sobi. U slučaju da atmosfera postane suviše klaustrofobična vrata uvek mogu ostati otvorena.

Before&After
Predsoblje
Before&After
Before 6 After – predsoblje

Predsoblje je malo i zato rasterećeno ogromnih ormana i nepotrebnih sitnica. Sve što vam u ovom prostoru zapravo i treba je ormarić za cipele , mesto da ostavite ključeve i okačite torbicu i kaput. I to je to. Sve ostalo ide u orman. Na taj način ćete izbeći da vas, odmah po ulasku u stan, „zatrpa“ gomila stvari.

Before&After
Kupatilo
Before&After
Before & After – kupatilo

And last but nost least – kupatilo. Ako je malo molim vas nemojte po svaku cenu probati u njega da strpate kadu, veš mašinu, ormane i ne znam ni ja šta još. Veš mašina može da svoje mesto nađe i u kuhinji a, ukoliko nemate sitnu decu i ujutru vam se žuri na posao, zaboravite na kadu i radije sebi ostvarite SPA ugodjaj u walk – in tušu.

Before&After

U stanu uvek ali uvek treba da bude jedan prostor u kojem sebi možete dati malo više slobode – bilo da je reč o tome da potajno pevušite Britney Spears hitove pod tušem ili se odlučite za otkačene pločice po podu i zidovima. Mali prostor ne mora da znači i malo mesta za stil i eksperimentisanje. Upravo suprotno! Gledajte da tu prostoriju što više obogatite različitim teksturama, bojama po zidovima, ogledalom i slikama – što da ne?

Before&After
Kupatilo

Neka sve sobe povezuje jedan tip poda – u ovom slučaju parket i jedan tip materijala – u ovom slučaju drvo. Tako ćete stvoriti osećaj da ste razmišljali o stanu kao celini i svi koji u njemu borave osetiće da je svaka od soba bitna i povezana sa preostalim delom prostora.

Before&After

A vi ćete ostaviti utisak da znate šta radite 😉

Zahvaljujem se Dejanu koji je uspeo da ono što sam izmaštala pretvori u (3D) realnost a kojeg možete kontaktirati na dejan.markovic.office@gmail.com

A mene već znate gde možete naći 😉

Pišite mi ovde ili me nadjite na mom IGi FB profilu

 

 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!