Organizujte se
Petra, autorka bloga Organizirajte se nam svakodnevnom na svom Instagram i Facebook proflu te pomenutom blogu poručuje upravo to: prekinite da trčite kroz život kao muva bez glave i organizujte se!
I ova mama devojčice Sofije koja uskoro čeka bebu br 2 zna o čemu priča – dovoljno je da pogledate renovirane sobe stare kuće u kojoj ona i muž žive te da vidite da se stvari itekako mogu organizovati i poboljšati.
Organizujte se
Imajući sve to u vidu moram priznati da je Petrina filozofija i tzv „breaf“ koji je zahtevao smirene boje, ne suviše (nepotrebnih) stvari, praktičnost povezanu sa pročišćenom estetikom koja, ipak, ima dušu veoma teško pao mojoj haotičnoj, volim sitnice i nikada ne znam dobro da se organizujem malenkosti.
Organizujte se
Before and after Petrine dnevne sobe
Ali, Petrinu dnevnu sobu sam izabrala upravo iz tog razloga. Da kreiram nešto novo, nešto što mi, u prvu ruku nije blisko, a da , opet, i ona i ja zamišljenim budemo zadovoljne.
Paletu boja crpela sam iz soba koje su već sređene pa su tako svi veći komadi nameštaja kao što su to kauč, police, sto i stolice u sivoj i crnoj boji.
Što je, mogu reći, uvek dobar izbor ako renovirate ili na novo opremate stan – udoban, siv kauč nikada neće izaći iz mode a uvek ga možete „razdrmati“ šarenim jastucima ili šarenim tepihom.
Organizujte se
Trpezarija
Ovde tepisi nemaju samo dekorativnu funkciju već služe i da označe teritoriju i „razbiju“ prostor na dva dela – onaj u kome se leškari na kauču i gledaju crtaći i onaj u kome se puni želudac đakonijama koje dolaze iz kuhinje pored.
Organizujte se
Before and after
Sama soba je velika – gotovo te veličine kao ceo stan iz moje prethodne objave i definitivno bi mogla da podnese da sav nameštaj bude smešten uza zid ali bi se na taj način dobio velik, neiskorišćen prostor na sredini sobe. Što bi, složićete se, bilo šteta. Zato ovakav raspored koji je, pomalo, i diktirao stub na sred sobe koji, kao i svi stubovi koji stoje baš nasred sobe, nije smeo da se ruši.
Organizujte se
Na moje veliko oduševljenje Petra je odlučila da zadrži stari, drveni, trpezarijski sto koji je sad upotpunjen novim stolicama. Još jedan mali trik kako da učinite da vaš potpuno funkcionalan sto dobije nov čar – uparite ga sa novim stolicama koje, da bi ova kombinacija bila što bolja, ne smeju u potpunosti da se slažu sa stolom. Znate već, kao i svaka uspešna veza: morate dovoljno da se razlikujete da postoji privlačnost – u ovom slučaju boja i stil, a opet da ste oboje sačinjeni od istog materijala – ovde u bukvalnom smislu: i sto i stolice su od drveta.
Organizujte se
Dečiji kutak u dnevnoj sobi
Odmah pored u uglu koji bi inače ostao prazan smešten je mali dečiji kutak. Obzirom da ćerka Sofija ima svoju sobu ovo je mesto gde može na miru da se igra i u okviru dnevne sobe, sama dohvati slikovnicu sa polica, dok ostale igračke mogu da budu pospremljene (hopefully) u kutije na ovoj IKEA polici.
Organizujte se
Petra je zagovornik less is more barem što se tiče stvari pa su zato police opremljene samo knjigama i po kojom vazom.
Kako bi se prostor što više rasteretio nepotrbnih stvari i nameštaja, TV je podignut na zid, ostavljajući dosta mesta za sedenje i igranje oko IKEA stočića koji svojim zaobljenim stranicama predstavljaju dobro rešenje za, još uvek, nespretne, male nožice i ručice.
Organizujte se
Dnevna soba sa TVom

Merdevine kao mesto za odlaganje je Petra već iskoristila u svojoj spavaćoj sobi pa sam odlučila da se i ja njima poslužim a ogledala reflektuju svetlost koja dolazi sa prozora i u njima se ogleda gallery wall na suprotnom zidu.

I kao i uvek – svaka prostorija zaživi sa biljkama! I umetnošću. Nije bitno da li će to biti drvo banane ili bendžamin kojeg ste nasledili od svoje mame.
Na zidu se mogu naći vrhunska umetnička dela a, opet, možete izraditi crno-bele fotografije svoje porodice ili momenata iz svakodnevnog života i „poslagati“ ih kao da su izložene u najvećoj svetskoj galeriji.
Organizujte se
A sad o svetlima. Da, jesu posebna i da jesu ona prva stvar koja vam u sobi privuče pažnju. I da – jesu skupa.
I ne – ne očekujem da Petra i njena porodica ceo svoj mesečni prihod daju na jednu ovakvu stvar. Ali su ovde iskorišćena kao pokazatelj koliko jedan takav element može da doprinese stvaranju posebne atmosfere u prostoriji. Uvek možete da probate da ih reprodukujete- Ili pak zamenite nekom jeftinijom ali i dalje privlačnom opcijom.
Organizujte se
Zid sa lamperijom
Ono što ne smete da uradite je da osvetljenje prostora zanemarite. Srećom pa soba dobija poprilično prirodne svetlosti sa, možda mog omiljenog dela u ovoj prostoriji – zida sa lamperijom! 🙂
Moju oduševljenost ovim detaljom, po Petrinim rečima, deli samo još njen muž. Ali razmišljajte ovako – ako je neki element u sobi već tu, zašto ga ne bi iskoristili? Sve se može predstaviti u boljem svetlu. U ovom slučaju je kantica boje ta koja je odradila posao.
Organizujte se
Before and after zid sa lamperijom
Petra je imala neke veoma konstruktivne predloge na moj dizajn – dodatno mesto za odlaganje većih igračaka kao i možda drugačija pozicija kauča što sam uzela u obzir i primeniću ih čim za to bude vremena.
Ali za sada smo i ona i ja zadovoljne da možemo, barem ovako virtuelno, da popijemo kafu za njenim trpezarijskim stolom i diskutujemo o tome da li je dobro imati tepih baš ovde…
Organizujte se
Before and after trpezarija
Kao i uvek volela bih da čujem vaše utiske i predloge.
Hvala još jednom Dejanu Markoviću  dejan.markovic.office@gmail.com na 3D magiji.
Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!