Cake popsKo bi rekao da jedna ovako mala stvar sa simpatičnim imenom iziskuje tako mnoogo vrmena i još više truda?

Ali tako je. I ne dajte da vas njihov sladak izgled zavara. OK, tzv cake popsi po ukusu jesu slatki ali tu se slatkoća završava. Jer, za ove savršene male zalogaje torte vam treba poprilično strpljenja, vremena i umeća. A ja nisam imala ni jedno od ta tri na raspolaganju.

Cake pops
Sastojci za cake pops

Otišla sam po sve sastojke, nadajući se da ću nekako, usput, uspeti da pokupim i ova tri.

I zašto onda jednostavno ne napraviti jednu pristojnu, veliku tortu, pitate se. Ah, napravila sam i nju ali su cake popsi bili želja moje mlađe ćerke a kada vas ona pogleda tim svojim lepim, plavim okicama, odmah obećate ne 5, nego 50 cake popsa!

Ok, ceo postupak nije tako grozan – preterujem, kao i obično. I, ako je (približno) uspelo meni koja ih pravim prvi put, sigurno će još bolje uspeti vama 😉

Šta će vam trebati:

 • 2 jaja
 • žuti šećer za jednu čašu jogurta
 • 1 kesica vanilinog šećera
 • ulje za 1/3 čaše jogurta
 • sok od jabuke za 1/3 čaše jogurta
 • brašno za 1 i 1/2 čašu jogurta
 • 2 kašičice praška za pecivo
 • 1/2 kašičica soli
 • 1 kašike maskarponea
 • 1 kašike Nutelle
 • malo mleka
 • kuvertura bela i crna  za preliv
 • šarene mrvice (optional)

Cake pops

 

Postupak:

Penasto umešajte jaja i onda im dodajte šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje i sok od jabuke, izmiksirajte. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so te dodajte u jaja.

Testo izlijte u malo dublji pleh i pecite 20 minuta na 180 stepeni.

Kada se testo malo prohladi iscepkajte ga na komade i sameljite u blenderu. Smrvljenom testu dodajte kašiku maskarponea, kašiku nutelle i malo mleka.

Cake pops

Ovde moram da naglasim da je potrebno ove sastojke dozirati i dodavati polako. Naime, želite da dobijete masu koja će biti poput plastelina – dovoljno meka da je možete gnječiti i oblikovati a, opet, ne suviše  da vam se, kada napravite kuglicu, ona ne raspadnu.

Cake pops
Kuglice za cake pops

Napravite male kuglice – od ove mase bi trebalo da dobijete oko 20 kuglica – prekrijte ih folijom i ostavite preko noći u frižideru da se stvrdnu. Možete ih staviti i u frizer ali ih, pre oblivanja, morate malo pre izvaditi iz frizera inače preliv neće biti lep.

Tip: kašikom za sladoled možete odmeriti uvek istu količinu testa i kuglice će tako biti iste veličine

Cake pops

Dok čekate da se kuglice stvrdnu možete obojiti štapiće za popse – naravno samo onaj donji deo. Ja sam koristila obične, drvene štapiće za ražnjiće i samo im odsekla vrh ali mi je rečeno da je bolje naručiti one prave za popse jer sa njih kuglice ne padaju.

E sad dolazi „zabavan“ deo! Doduše, jeste zabavno kada se potpuno umrljate čokoladom, manje zabavno je to što svaku od kuglica morate da potopite u rastopljenu čokoladu.

Cake pops

Za ovaj deo predlažem da kupite tzv kuverturu i topite je u mikrotalasnoj na funkciji za odmrzavanje te je na svakih pola minuta promešate. Ukoliko nemate mikrotalasnu čokoladu možete još uspešnije otopiti nad parom tako što ćete u jednom loncu pustiti vodu da provre, isključiti te preko položiti drugu posodu u kojoj se nalazi izlomljena čokolada. U ovom slučaju morate dobro da pazite da čokolada ne dodje u kontakt sa vodom i da čokoladu stalno mešate. Kada ne bude više u kockicama i skor cela se rastopi sklonite je sa pare i brzo promešajte.

Cake pops
postupak topljenja čokolade, fotografije su preuzete sa bloga Prav posebna mama

Tako otopljenu čokoladu sipajte u dovoljno duboku čašu, zatim vrh štapića umočite u čokoladu i onda ga zabodite u kuglicu – ne preduboko!

Cake pops
Postupak oblivanja cake popsa, fotografije su preuzete sa bloga Prav posebna mama

Celu kuglicu potopite u čokoladu i zatim štapić vrtite medju prstima i tapkajte o šolju da se oslobodite viška čokolade. Čuj, viška-  kao da to pri čokoladi uopšte postoji!

Cake pops

Ovde je veoma bitno da ne IZGUBITE ŽIVCE (kao ja) i DA SE POMIRITE SA ČINJENICOM da neće svi popsi izgledati kao da su upravo izašli iz nekog fancy časopisa za kulinariku 😉

Mane zakamuflirajte šarenim mrvicama i zabodite popse u stiropor ili vrh kutije u kojoj ste napravili rupice. Kada čokolada očvrsne, pops prebacite u frižider ili ih odmah poslužite 😉

Cake pops

I ne zaboravite da deca nisu izbirljiva i neće ocenjivati vizuelni utisak već će ceniti vaš trud i pojesti sve do jednog jer – ko ne voli da gricka tortu u obliku kuglice na štapiću? 😉

Javite mi da li vam se recept dopao i da li ste se nekada i vi odvažili na ovakav poduhvat? 😉

 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!