Tako su brzo došli praznici. Ok, nije da za njih nismo bili spremni: krenula sam sa novogodišnjom dekoracijom još početkom decembra, a onda je na red došla i jelka i praznična trpeza.

Ima nekih običaja koje smo nasledili – recimo to da je moja nana za Božić bacala orahe u sva četiri ugla sobe, neke na koje smo, jednostavno, navikli – da kitimo jelku i neke koje smo preuzeli zato što nam se dopadaju. Kao, recimo, to da pečemo keksiće za deda Mraza.

Da li ta tradicija ima neku istorijsku podlogu? Ne bih rekla. Da li je to još jedna u nizu marketinških trikova koji će nas naterati da za predstojeće praznike kupujemo više? Ne, nikako! Da li je to zabavna aktivnost koja uključuje decu i vama najdraže? DA! Pa zašto je onda ne bi prigrlili kao svoju novu malu tradiciju?

Šta će vam trebati:

  • 200 g pirinog (spelta)  brašna
  • 50 g mlevenih badema
  • pola kašičice soli
  • 120 g kokosovog ulja
  • 100 ml javorovog sirupa
  • naribana kora BIO limuna

Postupak:

Sve sastojke pomešajte i izmiksujte mikserom. Od nastale mase napravite juvku, uvijte u celofan, pritisnite i ostavite da odstoji jedan sat u frižideru.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Testo stavite izmedju dva pek (masna) papira i razvaljajte na debljinu 0,5 cm te ga oblikujte po volji – sa kalupima ili samo rukama i maštom.

Od preostatka testa ponovo napravite juvku, uvijte i stavite u frižier da se stvrdne te ponovite postupak.

Testo veoma brzo omekša što oteža pravljenje oblika zato požurite ili se odlučite da keksiće pravite u dve runde.

Da li treba posebno da naglasim da su bili toliko ukusni da ih je deda Mraz sve pojeo? 😉