thumb_IMG_7702_1024Verovatno ste već čuli, tračari se po kućama – gotovo je sa  „gallery wallom“! Treba ga zameniti nekim velikim umetničkim delom, po mogućnosti Paja Jovanović razmera. Ali kako se ja (a ni vi) nikada nisam suviše opterećivali trenutnim trendovima i onim šta treba a šta ne treba, nećemo se osvrtati na šaputanja negodovanja u uglu već ćemo uzeti, čekić i eksere i pravac na merdevine! Vreme je da okačimo svoj prvi „gallery wall“!

Naravno za ovaj projekat su ključne, pogodili ste, slike. I složila bih se sa tvrdnjom da je „gallery wall“ toliko dobar koliko i slike od kojih je sačinjen. Ali ne sekirajte se ako ne posedujete Picassovu skicu ili ako vam baka na tavanu nije ostavila neku Modiglianijevu lepu gospođu – umetnička dela su svuda oko vas, samo je potrebno da ih prepoznate.

thumb_IMG_7704_1024

Moj „gallery wall“ je, recimo, sačinjen od domaćih umetnika. Kažem domaćih jer sam uglavnom koristila dela svojih ukućana:) Imala sam tu sreću da nam je svekar (inače arhitekta) ostavio veliki broj skica i crteža.

thumb_IMG_7711_1024

thumb_IMG_7709_1024Od brata sam ukrala nekoliko njegovih radova sa faksa koji bi, da ih ja nisam uzela, verovatno završili u starom papiru.

thumb_IMG_7714_1024

Ali najviše od svega volim da koristim radove mladih umetnica – Julije i Kasje Dvoržak! I to one rane radove, kada su tek naučile da drže bojice i otkrile čari šaranja po papiru. Znate već, ekvivalent Picassove plave faze samo da se kod nas zove“crtam po papiru ako baš moram ali više volim zidove i parket“ faza.

thumb_IMG_7710_1024

Ukoliko nemate ništa od gore pomenutog, uvek možete da svoju umetnost naručite na netu. Sada je zaista mnogo on-line opcija naručivanja raznoraznih printova – od domaćih do stranih. Ja sam tako slučajno naletela na Clare Elsaesser – umetnicu iz Kalifornije koja je čak pristala da dimenzije printa prilagodi okviru koji sam već posedovala i koji sam želela da iskoristim. Čari modernog doba i moderne umetnosti.

thumb_IMG_7718_1024

Ukoliko ne volite printove a ne želite da ostavite bogatstvo u galeriji, originalne slike možete kreirati i sami: ispresovano lišće i cveće, malo poigravanja sa temperama rukama i nogama, crno-bele slike iz detinjstva pa čak i uokvirene stranice vaše omiljene knjige! Opcija je mnogo, bitno je samo da slike vama nešto znače i da se držite određenog kolorita.

thumb_IMG_7708_1024

Tu ne mislim da sve slike moraju da budu iste boje ili da svi radovi moraju da budu samo akvareli ili grafike. Štaviše, smatram da je mešanje stilova, tehnika i boja ključno za dobar „gallery wall“. Ali da se cela stvar ne bi pretvorila u jedan ogroman nepovezani kolaž, držite se ovih saveta:

  • neka se jedna boja provlači kroz nekoliko radova. U ovom slučaju je to roza u cveću (gore levo), roza crta u velikom printu na sredini, roza skulpturica od gline te roza u Julijinoj prvoj škrabalici (gore desno)
  • ukoliko imate mnogo slika, različitih boja ubacite između po koju mirniju grafiku ili crno-belu fotografiju
  • potrudite se da imate slike različitog formata i ne zaboravite i na one najmanje – upravo su one bitne za popunjavanje „rupa“ između većih slika
  • ako želite mirniji „gallery wall“ odlučite se za iste ramove a ako vaš prostor može da podnese takvu vrstu vizuelne stimulacije, izaberite za svako umetničko delo poseban ram
  • čekić u ruke i uživajte!

A red bi trebalo da ide nekako ovako:

Nađite sredinu zida i najveću sliku postavite dole, malo levo ili malo desno – nikako ne na sredini

thumb_IMG_7696_1024

Zatim oko te slike prvo rasporedite veća dela

thumb_IMG_7698_1024

thumb_IMG_7700_1024

a onda „rupe“ između popunjavajte manjim slikama

thumb_IMG_7702_1024

I kao na svakom valjanom otvaranju izložbe, otvorite šampanjac (ili smutite ledeni čaj)  i pozovite komšije i prijatelje na nekoliko sati poznavalačkog buljenja u vaš novi „gallery wall“!:)

 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!