Grohe kupatilo

Sigurna sam u tri stvari u životu:

  • sa decom nikada i nigde ne stižeš na vreme
  • nutella ti uvek ulepša dan
  • kupatilo koje trenutno renoviram je najmanje kupatilo koje sam ikada videla ili ću videti

Reći da je srediti ovako malo kupatilo, tako da je i lepo i funkcionalno, je popriličan understatement.

Znam šta mislite: 4 m², bele pločice, jednostavne slavine i gotov posao. Samo ludak bi pokušao da u ovakav prcvoljak ubaci nešto što nije apsolutno neophodno.

Before and after
Before and after

Dozvolite mi da se predstavim: ja sam “ludak” koji će obnoviti vaše (malo) kupatilo.

Moodboard
Moodboard

Odlučena da u ovu malu kvadraturu strpam što više stila, zanimljivih detalja ali i, za kupatilo tako neophodnu, funkcionalnost, počela sam sa pravljenjem moodboarda. Znate već kako to ide  – sve počinje od mašte. I na početku ne smete da tu istu maštu ograničavate – taj posao će odraditi vaš majstor kada vam kaže da nema mesta za ugradni vodokotlić ili da tuš ne može da bude baš na tom mestu na kojem ste vi zamislili da bude.

Obzirom da je postojeća postavka elemenata već dobra i da tu nema mnogo vrdanja, moj posao je da od tih istih elemenata izvučem maksimum.  

Verzija kupatila sa kadom

U prevodu: nema mesta pomalo dosadnjikavim hromiranim slavinama i tušu, dajte warm sunset boju! Srećom GROHE Essence elementi za koje sam se odlučila, dolaze u nekoliko zanimljivih nijansi – od warm sunset do cool sunrise nijanse. Hej, imate jedan tuš i jednu slavinu – nek dođu do izražaja i zasijaju u punom sjaju. Što u ovom slučaju stvarno nije teško obzirom da je GROHE Essence sistem napravljen od nerđajućeg čelika visokog sjaja. I još kada mi kažu da sam tuš ima nekoliko funkcija, tačnu regulaciju toplote vode, lako menjanje mlaza vode i to sve na ovako tankoj šipkici, ja mogu samo da kažem – MOŽE!

GROHE Essence slavina i tuš sistem u warm sunset boji
GROHE Essence slavina i tuš sistem u warm sunset boji

Jer nisam zagovornik onih užasno komplikovanih tuševa koji po svojoj veličini i broju dugmića, pre izgledaju kao komandna soba space shuttla, nego tuš koji bi trebalo da predstavlja elegantan element u vašem kupatilu. A i ne volim kada moram da pritiskam silne dugmiće, dva puta se poparim, namokrim kosu iako nisam hela da je perem da bi na kraju konačno došla do onog klasičnog tuširanja. Upravo zato me je ovaj GROHE Essence Euphoria System 260 tuš sistem i tako oduševio jer, da se ne lažemo, već sam po sebi izgleda kao pravo malo umetničko delo i jednostavan je za korišćenje.

Lavabo ostaje na svojem mestu samo ga menjam za GROHE Essence ugradni lavabo kojem će društvo praviti i GROHE Essence slavina. Sve one manje privlačne stvari idu u ovaj IKEA ormarić koji je idealne veličine za GROHE ugradni lavabo tako da verujem da će se ova dva elementa lepo slagati. Da bi ovako mali prostor izgledao što rasterećenije, hajde da iznad lavaboa ne stavljamo ormarić već samo ogledalo.

Sve ono što ne stane u ormarić ispod lavaboa smestićemo u otvorenu policu iznad wc šolje. Na taj način će se sve stvari ravnomerno rasporediti u prostoru.

E sad – naša mašta nema granice ali vodovodne cevi i instalacije imaju. I ma koliko volim jednostavne WC šolje sa ugradnim i tako sakrivenim vodokotlićem, ponekada treba napraviti kompromis i jednostavno reći – hajde da ipak postavimo “običnu” WC šolju. Hmmm, običnu – površina ove GROHE Essence WC monoblok šolje, kao uostalom i sva keramika iz GROHE Essence kolekcije, prevučena je PureGard tehnologijom za lakše čišćenje a na “mestu na koje i car ide peške” obezbeđena je i povećana higijena zahvaljujući inovativnom dizajnu bez oboda na kojem se obično zadržavaju sve one dosadne bakterije i prljavština.

Kladim se da vam sada “obična” WC šolja i ne zvuči baš tako obično.

malo kupatilo sa mnogo stila

E sad, što se tiče keramičkih pločica za kupatilo – zabava tu tek počinje! Možete ići na sigurnu varijantu i kupiti najjednostavnije pločice na koje prvo naiđete, obložite sva četiri zida kupatila i završite posao. Možete.

Ali isto tako možete da učinite da vaše kupatilo, ma koliko malo, bude zanimljivo i prepuno teksture i boja. Samo ne preterujte – ukoliko se odlučite za šaru na pločicama za pod, neka vaše pločice na zidu budu jednostavne. I obrnuto.

Niše vam omogućuju da je sve za tuširanje na dohvat ruke

U ovom slučaju dobitna kombinacija je: raskošna šara na podnim pločama koje ce vizuelno povećati prostor i jednostavne, jednobojne pločice visokog sjaja koje će prenositi svetlost te učiniti prostor svetlijim. I uprkos našim starim uverenjima – ne morate da od svog kupatila pravite dno bazena. Pločice mogu biti do plafona samo na onim zidovima koji su direktno izloženi vodi. To vam ostavlja mogućnost da preostale zidove obojite u neku zanimljivu boju, okačite na njih slike, mozda neki akt? Na kraju krajeva ipak je ovo prostorija u kojoj ste, manje više, goli.

Na kraju nam samo preostane da okačimo zanimljivu zavesu za tuširanje, postavimo neku (veoma izdržljivu) biljčicu i naš posao je završen.

Zapravo pravi posao će tek početi jer su sve ove fotografije proizvod magije Dejana Markovića. Pravi radovi će početi u maju i zato vas pozivam da me pratite na mom Instagram i Facebook profilu te da zajedno pratimo transformaciju ovog mališana u kupatilo sa mnogo stila, funkcionalnosti i čuvene GROHE tehnologije.

Više informacija možete dobiti na GROHE Hrvatska, GROHE Srbija i GROHE Slovenija.

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!