Da li znate da, kako deca sve više rastu, više prostora zahtevaju i prisvajaju? Počne nevino sa puzenjem, onda sve dobro ispipaju kada počnu da hodaju i naposletku shvate da im se tu, eto, baš dopada i počnu da označavaju svoju teritoriju. Prvo je to jedna kutija igračaka nasred vašeg dnevnog prostora, onda je fudbal u kuhinji a završi se postavljanjem šatora u hodniku dok su kupatilo i garderober rezervisani za žmurke. I šta vama ostaje, recite mi? WC, ok, dobar predlog, ali tu ne možete da popijete kafu na miru i pročitate knjigu do kraja.

Zato sam odlučila da sebi uredim kutak u jedinoj sobi u stanu nad kojom deca nemaju primat – naša spavaća soba. Ideja se rodila čim smo mlađu „preselili“ kod starije sestre u sobu. Ali avaj, ispostavilo se da, majušno dete ne zauzima toliko mesta…već sve stvari koje ima. Krevetić je prenet kod „komšinice“ ali je ostala komoda za previjanje, koš za pelene i gomila nekih ne baš privlačnih rekvizita. Ali, kažem, deca rastu i, fala bogu, sve te stvari prerastu. Zato sam odlučila da se otarasim komode i novac koji sam za nju dobila investiram u nešto staro i nešto potpuno novo.

Jer, naravno, isplati se pronaći staru stolicu za ljuljanje po koju treba ići u drugi grad i još je u potpunosti obnoviti, n’est pa? 😉 Pošto je ovo samo MOJ kutak tu će se igrati po MOJIM pravilima a ona glase: časopisi/knjige se čitaju isključivo u starim stolicama za ljuljanje sa pogledom na okoliš.

*nalepnice kaktusi možete naći kod hrvatske umetnice Marine na Home Style

Ali gde smestiti svu tu silnu literaturu? Upoznajte možda NAJBOLJI IKEA proizvod…EVER! Reč je o malim policama koje su proizašle iz saradnje IKEE i danskog brenda HAY. O toj fantastičnoj saradnjiveć sam pisala i ovo je možda najpoželjniji predmet iz te kolekcije.

*velika i mala ilustracija delo je moje starije ćerke Julije, kao i dva zvončića od gline koje je napravila na jednoj grnčarskoj radionici. Smokvu sam kupila u ateljeu u Grožnjanu (Istra), dok je sveća sa mirisom belog čaja iz GUD shopa 😉

*sličice delo slo ilustratorke Teja Ideja

OK, na te police ne možete smestiti celu ediciju Tolstojevih dela ali ima poprilično mesta za knjigu koju trenutno čitate, najnoviji časopis, omiljene sličice i sitnice.

Pa čak i za pokoju biljčicu. Police su divno belo platno koje možete urediti po svojoj volji. Idelane su za nad pisaći sto obzirom da na njih možete smestiti rokovnik, kalendar, papire i makaze. Mogu se, čak, naći i u kuhinji kao držač za začine, varjače i ostala manja pomagala.

*artprint by Sonja Bajić

Ali meni se ova moja varijanta baš dopada.

Ponekad je samo malo toga potrebno da, čak i u najmanjem stanu, u još manjem kutku, uredite sebi prostor.

Javite mi da li vam se moj prostor dopada i šaljite slike vaših omiljenih kutaka 😉

A sad me izvinite, odoh da popijem kafu na miru 😉