Šta vi obično radite onih dana kada pobegnete od obaveza, gužve i nekog ustaljenog ritma? 
Znate o čemu pričam.
To su oni dani kada ste negde krenuli pa ipak malo ranije skrenuli i došli na neko neočekivano mesto.

U mom slučaju je to jedna putanja kroz Tivoli koja vodi do MGLCa. Obično se u muzej ide vikendom, popodne, kada je neko važno otvaranje… u nečijem slučaju i kada su primorani 😉
Ali ovo je jedan od onih dana kada sam odlučila da uradim nešto neuobičajeno, sećate se?

Zato vas jednog prepodneva, jedne obične srede, vodim na najbolja i nagradjena dela Bienala grafike u proteklih šezdeset godina. Vodim vas na izložbu Shifts in the Canon, from the Biennial prize winners collection.

Da, tako je – ovaj se važan dogadjaj odvija već od 1955. i jedan je od najstarijih takvih na svetu. Od prvog otvaranja pa sve do danas, bienale grafike je bilo važno mesto za izmenjivanje ideja, pokazatelj trendova i pravaca na području grafičke umetnosti, kao i prilika da umetnici dobiju zasluženo priznanje za svoj dosadašnji rad.

Da li ste, recimo, znali da je baš na bienalu u Ljubljani učestvovalo preko 5 000 umetnika iz 80 zemalja?

A da li ste znali da je ovaj dogadjaj u Ljubljani bio zaslužan da su, u vreme hladnog rata, umetnici sa obe strane železne zavese uopšte mogli da se sastanu?

A verujem da niste znali da su na 24. bienalu grafike bila izložena dela velikih imena kao što su Damien Hirst, Daniele Buetti, Tomas Ruff, domaći Zoran Mušić i svima nama poznati Andy 😉
Warhol, naravno.

Kladim se da niste znali da su baš na ljubljanskom bienalu David Hockney (1997), Damien Hirst (2001), Maria Elena Gonzalez (2013.) dobili počasnu nagradu?

Izložba smeštena u zanimljivim prostorijama tivolskog grada, pruža zanimljiv uvid u to šta je u odredjenom razdoblju na području grafike, bilo zanimljivo.


 
Pa tako krećemo od predivnih grafika 50ih prošlog veka pa sve do umetničkih performansa, politički angažovanih plakata i video radova današnjice.

Ako nikada niste imali priliku da posetite Bienale grafike u Ljubljani, ovo je dobra prilika da nadoknadite sve propušteno. 

Ali uradite to nekim danom kada niko ne bi očekivao da svratite u muzej… i iznenadite sebe.
Jer to su upravo i radili svi oni umetnici koje ćete moći da vidite na izložbi. 
Iznenadili su sebe i druge. 
Izlozba u prostorijama Medjunarodnog grafičkog likovnog centra centra traje do 8.3.2020.

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!