wc-2

Početkom godine sam se zarekla da će 2016. biti godina u kojoj ću srediti sve one kutke po kući koje, možda, ne primetite odmah ali ih itekako koristite. Prvi na listi je WC! Znam, nije baš najglamuroznija prostorija u kući ali sigurna sam da  u njoj provedete neko vreme. Oni koji pomenutu prostoriju, pored njene osnovne namene, koriste i za prelistavanje časopisa možda čak tu provedu i dobar deo dana. I ne, nisam ja u pitanju!:) Gosti će je, za razliku od vaše nesređene i potpuno nestilizovane spavaće sobe (sledeći projekat), sigurno videti pa zašto da im ne pružite priliku da u njoj uživaju…ili barem o njoj pričaju (vama iza leđa) kada se vrate svojim kućama i svojim WCima. Promene nisu grandioznih razmera – kako smo kupatilo i wc obnovili prilikom useljenja, ne očekujte rušenje zidova, postavljanje novih cevi i pločica. Ovo je nešto što svako od vas može da uradi u jednom danu – okrečite zidove, otarasite se smeća i stvari koje ne koristite i postavite (po mogućnosti prijatne za oko) stvari koje koristite.

Da se podsetimo kako je prostorija pre izgledala:
WC staro

Sledilo je krečenje najprljavijeg zida u sivu, a svih ostalih u belu boju. Prostorija je veoma mala i bez prozora tako da bi je tamna boja na svim zidovima „ugušila“. Tamnija boja na samo jednom zidu prostoriji daje osećaj ušuškanosti. Obično imamo tendenciju da male sobe bez prozora krečimo u belo – ne bi li im dali malo svetlosti i veličine koja im nedostaje. Ali rezultat nekada može biti soba koja pre izgleda „bolešljivo“ nego svetlo i raspoloženo. Zato – ne bojte se boja u malim prostorima.

thumb_IMG_2627_1024

wc-4

Još jedna od opcija je da svoje bele zidove ukrasite slikama, printovima, dečijim crtežima pa i tapetama – zašto da ne! Samo i tu pazite da ne preterate – dezen tu i tamo nikome ne škodi ali cela prostorija oblepljena njima može da učini da se tu uvek osećate kao da ste se upravo vratili sa nezaboravnog izlaska koji, kada želudac počne da se okreće, obično želite da zaboravite!

thumb_IMG_3527_1024

wc-6

wc

Ikein ormarić (donji desni ugao na kolaž slici before) je od samog početka bio greška – zauzimao je suviše prostora i bojom i oblikom se nije baš slagao sa ostalim žiteljima tog prostora. Ali trebalo mi je mesto za odlaganje peškira, uložaka, sredstva za čišćenje i pre pomenutih časopisa. A onda sam shvatila da sve to, sem časopisa i peškira, naravno, mogu da sklonim u orman u kuhinji i kupatilu. Uostalom, nikog ne zanima šta koristite za odstranjivanje kamenca i da li „u ono doba u mesecu“ (joj, što mrzim tu frazu) letite sa ili bez krilca. Tako da sam nesrećnu Ikeu zamenila za ručno pravljene drvene merdevine na kojima, ukoliko im dodate kukice, možete da obesite šta god vam padne na pamet: platnene ili žičane korpe za kozmetiku, peškire, neku manju saksiju. Čak i muža ako ne oriba WC šolju!:) Merdevine su idealne jer ne zauzimaju mnogo prostora i vizuelno ga razopterećuju.

wc-3

wc-8

thumb_IMG_3569_1024

Last but not least – pod. Zaboravite na one odvratne poluokrugle prostirke koje idu oko WC šolje! Umesto klasičnih prostirki za kupatilo izaberite neki manji tepih, šarenu krparu ili mali ćilim – nešto što ne bi očekivali da vidite u kupatilu. Kao što već odavno ne važi da WC i kupatilo moraju da budu u pločicama od glave do pete, tako isto ne važi da u njima moraju da se nalaze samo prostirke namenjene tim prostorijama. Mali pirotski ćilim će vam dobro ugrejati noge dok u WCu prelistavate svoj omiljeni časopis isto tako dobro kao i klasična prostirka – zar ne?

wc-7

A sada me izvinite, moram tamo gde i car ide peške…

thumb_IMG_3553_1024