Priprema stola za goste

Zato što je i sto deo vašeg doma. Zato što ste već ukrasili jelku, kamin, sobu, ulazna vrata, prozore, terasu i sad svi oni stoje kao zgodne namontirane cice na novogodišnjoj zabavi a vaš sto stoji sam i usamljen negde u uglu sobe jer mu niko nije rekao da za tu priliku treba da se sredi. Ali onda dođe vila – stilista (to ste vi ako se slučajno u ovoj bajci niste prepoznali) i jednim (ok, trebaće vam ipak malo više truda) zamahom štapića tu jednostavnu devojku pretvori u temu o kojoj će svi gosti pričati do kraja bala. Mislim večere – malo sam se zanela:)

Za početak će vam trebati haljina odnosno stoljnjak. Znam, ni ja nisam ljubitelj istih ali za ovakve svečanije prilike se treba potruditi. Ukoliko vam je ideja i dalje mrska i na zabave ne volite da dolazite u dugim toaletama već jednostavnim koktel haljinama, zamenite stoljnjak sa dva,tri runnera ili obucite samo minjak odnosno ostavite da sto pokaže noge i samo preko prebacite heklan milje. Ja sam se ove godine odlučila za „haljinu“ od tamno sivog teškog materijala koji sam dobila u Ikei i samo mu porubila ivice. Tamna podloga uvek ostavlja mogućnost da uvedete još neku boju zato izaberite podmetače u kontrastnoj nijansi (zlatna, srebrna, bela za crno-belu kombinaciju) ili jednostavno uštirkajte krpe sa nekim zanimljivim motivom i stavite ih ispod tanjira.

Na zabavu ne možete otići bez modnih dodataka pogotovo ako vam je haljina jednostavna kao što je to naša. Pri tome pazite da ne preterujete sa bojama ukoliko želite da zadržite taj elegantan izgled. Ukoliko imate staklene svećnjake, zlatne posude (ili čak zlatni escajg – btw ovaj je jedan od mojih omiljenih) neka druge stvari na vama ostanu jednostavne. Beli tanjiri su uvek dobra ideja jer vam dopuštaju da ih ukrasite na bezbroj načina – na njih položite salvete sa novogodišnjim motivom, uberite po koju grančicu i isprskajte je zlatnim ili još bolje bakrenim sprejom, napravite za svakog gosta pahuljicu od papira ili na tanjir jednostavno položite po jednu Baci čokoladicu za dobar početak zabave.

Onda se pogledajte u ogledalo i dodajte onaj final touch:

  • sveće – pronaćiće te ih po 10 i više u jednom paketu po razumnoj ceni u skoroj svakoj prodavnici. Predivno mirišu i njihov sjaj može i najobičniju haljinu da pretvori u balsku!
  • cveće – znam u ovo doba godine ga nema baš na pretek a ako ga dobijete je obično veoma skupo. Zato budite inovativni – u parku naberite grančice i isprskajte ih belom bojom te dodajte jedni granu Ilexa, činiju napunite ukrasima koji nisu završili na jelci ili se odlučite za moju varijantu – pamuk! Grane pamuka mogu biti skupe ali su dugačke te tako od jedne možete dobiti ceo buket. Pamuk je trajan – kada vam dosadi, zavijte ga u papir i sačuvajte za sledeću godinu kada ga možete kombinovati sa crvenim ružama – ko zna šta će se tada nositi! Jedino pravilo je da ga ne stavljate u vodu!
  • kolači – ukoliko ste pekli, ukrasite i iznesite na sto svoje delo. Ne ostavljajte to za kraj kada neki gosti već odlaze. Iznesite tortu i stavite je na lep tanjir, muffine pospite jelkicama, pahuljicama (Dr.Oetker bi trebalo da svako može da nađe i priušti), sitne kolače ne gurajte sve na jedno mesto već ih u nekoliko činija ili ukrasnih papira rasporedite po stolu – neka gosti vide šta ih čeka na kraju večeri!
  • hrana – možda ne uvek očigledan izbor, lepa i sa ljubavlju pripremljena hrana će ukrasiti svaki čak i najobičniji sto i učinitio ga da se barem za jednu noć oseća kao princeza.

Last but not least – uživajte u dobrom društvu! Niko ne voli one skockane devojke koje bi volele da igraju, popiju i pojedu ali se ne usuđuju jer se boje da će uprljati i izgužvati haljinu. Neka se vaši gosti za vašim prazničnim stolom osećaju udobno čak i ako se nešto polije ili polomi. Uostalom, na zabavi ste!

Lepa daska sa više vrsta sira

Ponekad je lepa daska sa nekoliko vrsta sireva, kapre i salata sa narom sve što vam treba!

Svećnjaci daju onaj "i meen it" izgled

Svećnjaci daju onaj „i meen it“ izgled. Ukoliko ih nemate u tegle sipajte malo soli (za sneg) i na nju položite malu sveću

Dekoracija u tegli

U prazne teglice ( u mom slučaju baby food:)) stavite nešto što možete pronaći u obližnjem parku – jelkinu ili običnu grančicu, šišarku…

Bele bobice kao dekoracija

Ove bele bobice rastu na žbunu ispred moje zgrade!

Pamuk na grani

Baci i Rafaelo kuglice

Dekoracija na torti

Pre pomenuti pamuk, torta i sitni kolači – kombinacija Baci i Rafaello kuglica.

Celokupni izgled dekoracije za jednu osobu

Torta i njen fil