Praznični venac

Postavljanje venca na ulazna vrata vašeg doma za mene označava START! Na taj način obeležavate početak prazničnog raspoloženja i nečeg još boljeg – prazničnog ukrašavanja 😉 Kad jednom postavite venac, veoma brzo dođe na red i sva ostala dekoracija kao što su sveće, venčići, ukrasi svuda po kući. A sve se završava grand finalom – jelkom…i poklonima ispod nje.

Praznični venac

Praznični venac

Ove godine sam odlučil da izbacim svu crno – belo – zlatnu dekoraciju od prošle godinei u stan unesem što više prirodnog zelenila u vidu grana jelke, eukaliptusa, ruzmarina i lavande. Ideja je bila napraviti praznični venac koji će, i dugo pošto se praznici završe, biti i dalje u upotrebi. Zato sam koristila dosta eukaliptusa koji se lepo suši, ne otpada i čuva oblik i miris. Dokaz za to je moj prošlogodišnji venac koji i dalje visi u mojoj spavaćoj sobi i koji, kunem vam se, kada prođem poed njega i dalje blago miriše.

Praznični venac

Ok, grančice jelke će sigurno polako otpadati i moraćete sa vremena na vreme da ih pokupite i da stanete na koju od njih ali – hej – zato će vam dom prekrasno mirisati i znaćete da niste izabrali lakši put i jednostavno otišli u prodavnicu i izabrali veštačko zelenilo.

Praznični venac

Praznični venac

Za ukrašavanje lampica dugačkih 6 m trebaće vam jedna veća grana jelke, 6 grana eukaliptusa i dobra dva sata da sve to žicom pričvrstite za kabl lampica. Ukoliko želite bogatiji venac preporučujem da napravite male „buketiće“ jelke, eukaliptusa i onda ga pričvrstite za kabl lampica te postepeno dodajete lavandu i ostalo zelenilo. A ako vam je slučajno ostalo i hortenzija od letos, ubacite i nju, zašto da ne 😉

Praznični venac

Praznični venac

Mesta na koje sve možete zakačiti praznični venac: vrata, prozori, police, mogu visiti sa plafona a najbolje je da njime naglasite pojedine delove u vašem domu. Ja sam se, recimo, odlučila da naglasim deo iznad kuhinje, mali venac visi na ulaznim vratima a veliki na prelazu izmedju hodnika i dnevne sobe.

Praznični venac

Praznični venac

Praznični venac

Iznenadićete se kako je, zapravo, malo potrebno da stvorite praznično raspoloženje u vašem domu – štric ovamo, sec tamo, po koja mirišljava sveća i to je to. I najbolje od svega? Umesto da se gužvate i gurate po zagušljivim šoping centrima za ovu vrstu praznične dekoracije potrebno je samo da prošetate šumom, svratite do obližnje pijace i malo se potrudite 😉

Praznični venac

 

 

 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!