123k33

Ok, ovde bi prvo trebalo da naglasim da ovo nije špajz u pravom smislu te reči. Kada smo kupili stan, postojala je sobica za špajz (i da, u ovom postu će svaka druga reč biti špajz – priznajte, nema smešnije reči od te!) ali sam ja odlučila da mi je potrebniji garderober! Vremenom nam je kuhinja postajala mala pa smo se zato odlučili da izlaz na terasu zatvorimo staklom i ispred njega montiramo police. Za sav lep porcelan, vaze i možda još po koju stvarčicu za koju se nigde drugde ne nađe mesto. Veoma brzo smo došli do ovoga:

thumb_IMG_3813_1024

Konzerve, Čokolino (onaj XXL), oruđe, ostaci raznoraznih DIY projekata…nema, šta nema. Zaista, izmislite nešto što vam treba i sigurno ćete to nešto i naći na našim policama. Naravno, cela ta gomila se – zbog staklene pozadine videla i sa druge strane što je samo učinilo da cela stvar izgleda baš dobro smišljeno i lepo…NOT! I kako sam se latila komšijskog kutka, odlučila sam da je vreme da naš špajz (upozorila sam vas na početku teksta!I ako se kao i ja pitate – da, pravilno se piše ŠPAJZ bez i od nemačke reči Speisekammer) dobije makeover.

thumb_IMG_3822_1024

thumb_IMG_3829_1024Prvi korak, kao i prvi korak kod svih sličnih projekata je da zadržite stvari koje su vam ZAISTA potrebne i bacite/poklonite stvari koje vam nisu. Sve stvari koje vidite na finalnoj fotografiji su stvari (osim gornje saksije sa cvećem) koje su se već nalazile na policama. Samo sam ih pregrupisala, izložila one koje treba da se vide a posakrivala one koje ne treba. Tu su mi dobro došle Ikeine kutije u kojima sam smestila sav alat i druge nezanimljive stvari. Hranu, kao što je to pre pomenuti Čokolino,  smestila sam u jednu od zatvorenih polica u kuhinji – za koju se, posle koraka 1, ispostavila da u njoj ima još mnooogoo mesta. Kako na police pada prvo jutarnje blago svetlo, ukrasila sam ih  saksijom a plan je da se ta kolekcija biljaka i cveća ubrzo i proširi!:)

thumb_IMG_3837_1024

thumb_IMG_3832_1024Vidite, veoma jednostavno!

  • Step 1 – zadrži potrebno i oslobodi se nepotrebnog
  • Step 2 – očisti
  • Step 3 – izloži ono što treba da se vidi i posakrivaj ono što ne treba (vaša slobodna procena, neko voli svakog dana da prolazi pored OGROMNE kese Čokolina)
  • Step 4 – dodaj po koju biljčicu jer to oplemenjuje prostor, da ne govorimo 0 vazduhu u vašem stanu
  • Step 5 – uživaj!

thumb_IMG_3818_1024

A sad mi samo ostaje da sredim dečiju sobu i milion malih, sitnih igračaka. Uf. Treba mi još jedan ŠPAJZ!:)