novogodisnja_jelka-1

Priznajem, ove godine sam razmišljala da batalim celu tu stvar sa postavljanjem jelke i radije okitim moju maslinu. Da, dobro ste procitali. Viša je od  njene plastične dalje rođake, razgranatija i pa,prava. Ideja je bila da napravim gomilu origami ukrasa od belog papira i okačim ih zajedno sa  bajadera čokoladicama. Ali mislim da se ta koncept ne bi previše dopao mojoj četvorogodišnjoj ćerci a u ostalom ne bih ni bila potpuno sigurna da li bi deda Mraz znao gde treba da ostavi poklone ili bi nas jednostavno zaobišao.

Dobro, priznajem – pojela sam sve bajadere! Verovatno ste pretpostavili.

Zato sam prešla na plan B – postavljanje tradicionalne novogodišnje jelke.

Faza 1

U prvoj, ujedno i najdosadnijoj fazi ovog postupka, je potrebno od gomile kineske plastike napraviti nešto što iole liči na jelku. Znam šta ćete reći – mogla bih jednostavno da kupim pravu. Odrastala sam sa mirisom prave jelke za Novu godinu. Pošto roditelji nisu imali para za fancy jelke sa Cvetnog trga (Beogradjani odnosno Vračarci će znati o čemu pričam) tata je odlazio do dekinog imanja pokraj grada i svake godine sa nekoliko metara visoke jelke odsecao po jednu granu. Kad bolj razmislim bilo je to veoma ekološki od njih tih 80’ih i 90’ih pogotovo kada izračunate da su sve naše novogodišnje proslave prirodu koštale samo jednu jedinu jelku. Nije bila idealnog oblika i obično smo vrh koncem vezivali za plafon ne bi li se savijala (jer to grane vole da rade) ali, hej – bila je naša, lepo je mirisala i sa nje je otpalo hiljade malih iglica koje je mama “oduševljeno” čistila pošto bi jelka napustila naš stan.

Sada kad smo ekonomičniji i ekološki svesniji, čini mi se da je veštačka jelka pravi izbor. Mada, nedostaje mi onaj miris i bockanje dok je kitiš tako da ću se možda sledeće godine odlučiti da usvojim pravu jelku u saksiji koju će, nakon našeg korišćenja, presaditi i sledeće godine će je neko drugi koristiti. Elem, da se vratimo na ovu moju.

Faza 2

Ovo je zabavnija faza ali i dalje poprilično dosadnjikava – potrebno je obmotati celu jelku lampicama. Nisam njihov veliki zagovornik i do ove godine sam odbijala da ne jelci stoji bilo šta drugo sem ukrasa. Ali kako mrak pada poprilično rano shvatila sam da, ukoliko nisu baš sva svetla u sobi upaljena, ukrasi na jelci se ne vide i sama jelka nekako nestane. Tako da sam na jedvite jade našla lampice koje me od samo jednog pogleda na njih ne bacaju u epileptičan napad. Znate one koje menjaju boju i naizmenično se pale i gase. Njih treba zabraniti zakonom kao i ukrašavanje spoljašnosti zgrade ili kuće istim. Mislim da bi trebalo da imamo referendum na tu temu. Takođe, smeta mi i loš izbor po radnjama i zato sledeće godine štedim za ove.

Faza 3

Dolazi najbolji deo – kićenje jelke! Prilika da preterujete, igrate se i uživate. Ja obično počnem sa većim ukrasima.Nemojte ih čuvati samo za donje grane – rasporedite ih svuda, čak i pred sam vrh – jelka će tako izgledati bogatije. Zatim dolaze na red oni posebni ukrasi za koje uvek nađete dobro mesto na jelci. U mom slučaju su to moji vintage ukrasi i ukrasi koje je Julija napravila. Svi volimo slatko zato na jelci ne sme da fale ni keksići od cimeta, lizalce i bonbone. Svake godine dodam i nešto ručno pravljeno – ove godine su to lepezice od belog papira i nešto neočekivano – bakreni modeli za kolače. Veoma jednostavno i praktično besplatno. I na kraju *rupe* popunjavam malim ukrasima koji su mi ostali i perlicama.

Et voila – the jelka je tu. Sledeće godine prelazim na skandinavski minimalizam – deda Mraz bi trebalo da razume pa i on je severnjak.

Animacija novogodišnje jelke

U poslednje vreme često čujem nešto u smislu – uf što me mrzi, a jel bi došla ti i kod mene da okitiš jelku i mislim da ljudi na to gledaju sasvim pogrešno. To je zabava, prilika da se barem za trenutak vratimo u detinjstvo, izrazimo svoju kreativnost i uživamo. U društvu ili sami uz čašu vina i muziku. Obavezno muziku!

A kako će ove godine izgledati vaša novogodišnja jelka?

novogodisnja_jelka-1

Ta da!

novogodisnja_jelka-2

novogodisnja_jelka-3

Something old – vintage drveni ukrasi

novogodisnja_jelka-4

novogodisnja_jelka-5

novogodisnja_jelka-6

novogodisnja_jelka-7

Lepezice od belog papira – dodajte zlatnu traku i imate ukras za jelku

novogodisnja_jelka-8

Pomoć dobro dođe

novogodisnja_jelka-9

Nisu svi kvalitetni ukrasi skupi – Ikein vojnik od keramike

novogodisnja_jelka-10

Bakreni model za kolače

novogodisnja_jelka-11

novogodisnja_jelka-12

Ukras od providne folije i šljokica koji je ćerka Julija napravila u vrtiću

novogodisnja_jelka-13

Zvezdice sa cimetom. Trebaće vam deblja igla i mnogo strpljenja da od nje napravite ukras

novogodisnja_jelka-14

novogodisnja_jelka-15

Još jedan od mojih vintage ukrasa. Očigledno sam opsednuta!

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!

Comments are closed.