Uuuuuups zar je već Uuuuskrs?! Po krovovima je još uvek sneg, termometer pokazuje 0, zar nisu uskršnji praznici tek za koji mesec? Mislim, onda kada sve ozeleni i mogu da dekorišem sa tek procvalim granama trešnje i da cveće kupujem po nižoj ceni?

Ali ne, na kalendaru lepo piše – po onom gregorijanskom Uskrs je za nedelju dana a po julijanskom za dve. Zato, bacimo se na posao!

I znate šta? Vreme nam ništa ne može jer ćemo za ukrašavanje uskršnje trpeze koristiti samo ono što nam je trenutno na raspolaganju i već imamo u kući.

Ok, ok… ne bi ja bila ja da ne kupim još koju sitnicu i te sitnice sam našla u JYSKU i to na sniženju – lucky me. Radi se o ovim keramičkim činijama u koje sam smestila ofarbana jaja, svećnjacima koje sam ukrasila prepeličjim jajima i salvetamakoje su, zapravo, i bile inspiracije za ceo set-up.

 

 

Kada ne znate odakle da krenete uzmite nešto što vam se čini zanimljivim, poput ovih salveta, i ramislite šta bi dobro išlo uz njih? Možda bi onaj escajg koji već godinama čuvate i nikada ne upotrebljavate savršeno išao sa vašim običnim, jednostavnim IKEA tanjirima. Dodate salvete, stolnjak ili samo zanimljive podmetače i već imate kompoziciju.

Pogledajte boje na salvetama ili podmetačima i razmislite kakvo bi cveće lepo upotpunilo celu kompoziciju. U mom slučaju su boje onako namćoraste, zato sam odlučila da će i cveće biti smirenijih boja i kada sam našla ovu nijansu ruža, nisam oklevala da ih kupim.

Ali sasvim je ok i ako samo svratite do obližnjeg parka, isečete par grančica i od njih napravite mala gnezda u koje ćete svakom gostu položiti po jedno uskršnje jaje. Lale i zumbuli su česti gost na ovakvim okupljanjima ali možda možete promeniti pravac i goste i svoje ukućane iznenaditi ovim divnim, mekanim mačicama sa vrbinog drveta za koje sam upravo saznala da su jestive ako ih skuvate u sirupu napravljenim od 150 ml vode i 130 g šećera. Go figure.

Za prošlogodišnji uskršnji brunchsam, umesto stolnjaka, sto prekrila običnim, belim pek papirom a ove godine su stoljnjak izigravale dve IKEA kuhinjske krpe koje sam samo dobro opeglala i položila jednu pored druge. Ako i vi imate zanimljive kuhinjske krpe koje nisu prekrivene mrljama iskoristite ih umesto podmetača ili njima prekrijte sto.

Jaja! Imaćete ih mnogo, mnogo truda ste uložili da ih ofarbate zato ih nemojte skrivati sve natrpane u jednoj činiji već i izložite poput pravih malih umetničkih dela. Rasporedite ih po različitim činijama ili njime napunite obične tegle – čokoldane zečeve i pilenca radije ostavite za decu ali jaja možete da upotrebite koliko vam volja 😉

 

Još fine projice koje su sada upgradane jer su pečene u modelim za muffine, vaša omiljene vrste sira i nešto slatko i završili ste posao.

Možda je vreme namćorasto, Uskrs malo moody ali sigurna sam da vaši gosti za ovakvom trpezom neće biti neraspoloženi 😉