“Svaka šala je već mala revolucija”

George Orwell

*Povzetek v slovenščini se nahaja na koncu te objave

Bienale grafike Ljubljana
pogled iz bašte medjunarodnog grafičkog centra Ljubljana na park Tivoli

Dozvolite da vam sve predstavim veoma grafički: leto u Ljubljani, vi ispijate kafu i hladan sok od zove u samom zelenom srcu ovog grada a kad atmosfera postane (suviše) vruća, sklonite se u neke zanimljive i skrivene kutke u kojima vas čeka – umetnost!

Bienale grafike Ljubljana
kreativni centar Švicarija

I to ne ona vrsta umetnosti gde po ceo dan gulite sandale po muzejskom parketu i na kraju izađete umorni i i ne znate šta ste sve tog dana videli.

Bienale grafike Ljubljana

Ne! Ovo su dela koja će vam privuću pažnju, naterati da zastanete za minut (a često i duže jer ima odličnih video radova koje treba pogledati do kraja), zamislite se a često i  – nasmejete.

Jer je tema ovogodišnjeg 33. Bienala grafike u Ljubljanisatira, humor, provokacija.

Bienale grafike Ljubljana
Umetnik Woody De Othello

I, moglo bi se reći, da se Bienale time vraća svojim korenima. Upravo je ljubljanski Bienale bio taj koji je 50ih prošlog veka, usled činjenice da je Jugoslavija bila članica nesvrstanih, pružao mogućnost da se umetnici Varšavskog pakta sretnu sa onima iz severnoatlantskog savezništva.

I tada, a i sada, je satira, poput grafike, bila moćan način komunikacije koji je “prozivao” tadašnju političku situaciju i zrcalio volju i raspoloženje naroda.

Bilo i ostalo.

Bienale grafike Ljubljana
Medjunarodni grafički centar Ljubljana
Bienale grafike Ljubljana
Medjunarodni grafički centar Ljubljana

A sva dela su smeštena na najzanimljivijim lokacijama po gradu. Većinu ćete naravno naći u zdanju medjunarodnog grafičkog centra koji vredi posetiti i zbog samog zdanja. Reći ću vam samo ovo – muzej se nalazi u zelenoj oazi Ljubljane – Tivoliju i pruža predivan pogled na ovaj park i obližnji centar grada. Onaj hladni čaj od zove koji ubija vrućinu je najbolje ispijati ovde na njihovoj terasi. Što nikako ne bi smelo da vam smeta da uđete unutra i dobro se nasmejete ili zamislite – zavisi od toga koliko dobro podnosite čudne puteve ljudske prirode i razmišljanja.

Odmah pored čeka vas još jedno zanimljivo zdanje – bivši hotel Tivoli sada kreativni centar Švicarija koji, pored prelepog pogleda na ljubljanski zamak, nudi i zanimljiv enterijer u kojem su sada smeštena neka dela 33. Bienala grafike Ljubljana. Do neka od njih možete doći samo ukoliko pratite zvuk koji vas vodi u skriveni podrum ovog čudnovatog zdanja. A kada se spustite u unutrašnjost shvatite da je sam zvuk zapravo veoma zanimljivo umetničko delo.

Bienale grafike Ljubljana

Da, da…zaboravite na papir i olovku – na ovom ćete Bienalu videti i čuti sve: veoma zanimljive video klipove Martine Gutierrez, audio instalacije Cevdeta Ereka, dela štampana na ogromnim ceradama, zatamnjene sobe, skulpture od stiropora…

Bienale grafike Ljubljana
Umetnik Endre Tot

Tu je i deset pitanja Endre Tota: zašto život/ljubav/umetnost/nauka koja se završava onim bitnim: zašto (uopšte) pitanja?

Bienale grafike Ljubljana
Galerija Dobra vaga
Bienale grafike Ljubljana
Galerija Dobra vaga

Nekada se i sama lokacija poigrava sa vašim smislom za humor. U galeriji Dobra Vaga, koja je smeštena u prostrijama bivše ribarnice a nalazi se u čuvenim Plečnikovim kolonadama u centru grada, umetnica Zhanna Kadyrova prodaje svoje keramičke ribe po principu evro za kg i time ispituje ideju izvora i vrednovanja umetničkog dela.

Bienale grafike Ljubljana
Maskota 33. Bienala grafike u Ljubljani

Dela predstavljena na 33. Bienalu grafike Ljubljanasu “sakrivena” svuda po gradu i dovoljno je samo pratiti oznaku ježa da bi došli do njih.

Jež je maskota Bienalla jer njegove bodlje bodu kao što to mogu da urade satira, ironičan komentar, reč..ili umetničko delo.

Ali, hej, treba se nasmejati…najviše samom sebi, zastati i razmisliti.

I ovog leta posetiti neku od zanimljivih lokacija Bienala grafike u Ljubljani.

Galerije/prizorišča 33. Bienala grafike u Ljubljani:

  • MGLC
  • Narodna galerija
  • DUM project Space
  • Galerija Equrna
  • NUK
  • Švicarija
  • Dobra Vaga
  • Galewrija ISIS
  • Galerija ZVKDS

*“Vsaka šala je že majhna revolucija”

George Orwell

Dovolite, da vam vse predstavim zelo grafično: poletje v Ljubljani, uživate v ledeni kavi in bezgovem mrzlem čaju. Ko atmosfera doseže točko vrelišča pa se odpravite v zanimive kotičke mesta kjer vas čaka – umetnost!

In to še kakšna umetnost!

Kar pozabite na navado, da nekaj ur preživite v muzeju ob izhodu se pa nič več ne spomnite.

Umetniška dela predstavljena na 33. grafičnem bienalu Ljubljana vas bodo vstavila za trenutek (ali dlje saj je veliko odličnih video zapisov,ki se jih splača pogledati do konca), naredila, da se zamislite in velikokrat – tudi nasmejete saj je tema letošnjega bienala – satira, humor, zbadanje.

Ravno zaradi tega je maskota grafičnega bienala jež, katerih bodice zbadajo tako kot tudi satira, ironija, beseda ali – umetniško delo.

Ko se boste naslednjič sprehajali po Ljubljani bodite pozorni na ježka ker vas bo ta odpeljal na vsa prizorišča 33. grafičnega bienala Ljubljana.

Več informacij najdete na: bienale.si/en/

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!