Svi već znaju. I moji prijatelji, ono troje ljudi koje čita moj blog, moja komšinica (koja me je nebrojano puta videla kako njuškam oko smeća), gospođa u pekari, poštar (koji me snabdeva velikom količinom lanenog ulja). Verujem da čak i vrapci na grani znaju obzirom da i oni pobegnu kada počnem da brusim.

JA VOLIM VINTAGE!!! Odnosno stari nameštaj.

I stare filmove, odeću pa i stare manire ali o tome ćemo neki drugi put.

I ako prevrćete očima i uzdišete misleći kako ovo uopšte nije za vas i nije u vašem stilu („i zašto, pobogu, ja uopšte čitam ovaj blog“) dozvolite da vam (pre nego što šmugnete na neki zanimljiviji www) postavim nekoliko pitanja:

  • da li želite da imate zanimljiv stan, stan koji ne liči ni na jedan drugi?
  • da li želite da taj stan odražava vas?
  • da li želite da imate poseban, kvalitetan nameštaj
  • i pregršt nekih zanimljivih detalja na kojima bi vam svi gosti pozavideli?
  • A verovatno ne bi želeli da za sve gore pomenuto date suviše novca?

E pa onda ponavljajte zamnom: JA VOLIM VINTAGE!

Jer, ljudi, druge vam nema. Sve ono što je dobro i što vredi  već je odavno napravljeno. Zato zavirite kod bake, popnite se na tavan vaše porodične kuće, provedite sat (čuj, sat, više njih) na raznoraznim sajtovima sa polovnim stvarima. Jer se nešto posebno neće stvoriti tu samo od sebe. I ma koliko se nadali Ikea još uvek nema svoju vintage kolekciju.

Ali upravo je u tome i sav čar – da možete sa ponosom da ispričate vašoj deci da je ta komoda kod vas generacijama. Da ste prešli pola zemlje da bi dovukli baš taj sto za vašu trpezariju. Da ste sa mukom obnovili stare stolice i sada ih vaši gosti naveliko hvale.

Uložili ste vaš trud, ljubav i vreme i sve to može da rezultira samo dobrim i zanimljivim enterijerom.

Nekoliko saveta:

  • razmislite koji period vam se najviše dopada – ako secesija nije za vas nemojte se siliti samo da bi imali nešto zanimljivo u kući
  • sa dizajnom koji je vladao 50ih i 60ih (mid century) obično ne možete da pogrešite obzirom da taj dizajn i dan danas kopiraju
  • ne preterujte! Ne želite da izgleda kao da živite u muzeju. Zato uparite staro sa novim: stari kredenac, moderna grafika…
  • možete mešati stilove i periode. Štaviše, to se i traži. Onaj koji može uspešno da upari kredenac i z 50ih sa lampom iz 80ih i sve to začini bojama iz 70ih izlazi kao pobednik i, što se mene tiče, može mu se odmah uručiti diploma interior designa.
  • ako vas vintage i dalje plaši probajte samo sa nekim detaljem – lampom, vazom. Videćete kako i tako mala stvar može da promeni izgled cele sobe.

I, last but not least, ono na čemu u Kreativicama uvek insistiram – zabavite se! 😉

Obojite tu starudiju u neku otkačenu boju, stavite joj zanimljive ručke, uživajte i igrajte se.

Ja se samo nadam da će mi uspeti da ormariće sa prve fotografije pretvorim u nešto ovako:

I javite kad nađete neki zanimljiv komad! 😉