Sigurno vam se to barem jednom desilo: imate dečka, slažete se, delite ista interesovanj, veoma ste slični…možda i suviše! A onda naiđe neki novi. Nije baš vaš tip ali imate osećaj da bi ipak dobro izgledali zajedno.

E, isto vam je sa stolovim i stolicama – možete ih kupiti zajedno, u kompletu ali onda neće biti te magije. Tog nekog: oni su toliko različiti ali zajedno čine jednu zanimljivu celinu efekta.

Jedna od najčešćih, pa hajde da se tako izrazim, grešaka pri uređenju stana je generičan, sve-iz-iste-kolekcije nameštaj.

Ne volim da išta u uređenju prostora nazivam greškom obzirom da vi sami najbolje znate šta vama odgovara. U krajnjem slučaju – upravo ćete vi provoditi najviše vremena u sobi koju opremate.

Ali recite mi: da li vam se više dopada ovo

ili ovo?

Ok, nema ništa loše u tome što težite da vaša soba izgleda sređeno, uređeno i povezano ali to možete ostvariti i bez kupovine svog nameštaja u jednoj prodavnici.

Sto i stolice u vašoj trpezariji su možda najednostavniji način da se malo poigrate obzirom da sto možete lakše (i jeftinije) zameniti nego, recimo, kauč. Stolice uvek možete ofarbati, presvući ih u neki drugi material.

A i desi se da, recimo, stari sto nasledimo. Nije baš vaš stil ali, opet, ne bi davali pare za novi kad već imate ovaj. A i od punog je drveta. Nekoliko modernijih stolica i taj će vam prostor postati najomiljeniji kutak u stanu.

Mnogo ste se seljakali i sakupljali različite stolice? No problem! Obojite ih u istu boju i svi će pomisliti da je to da je svaka stolica drugačija i bila vaša namera 😉

Izbegavajte da vam sto i stolice budu iz istog materijala i u istoj boji.

A ako već jesu u istoj boji, neka stolice imaju neki detalj koji će ih vizuelno odvojiti od stola i učiniti da cela kompozicija deluje zanimljivije.

Veliki, crni sto će još više doći do izražaja ako mu dodate bele stolice.

i obrnuto

Tapacirane stolice mogu omekšati i najstrožijeg tipa, pardon,  sto…a i udobne su 😉

a metalne stolice će izgledati mekše ako im nabacite nekog solidnog tipa u vidu velikog komada drveta 😉

Zato, sledeći put kada budete birali sto i stolice, pomislite: sviđa mi se ovaj sto, šta bi bila njegova sušta suprotnost? And vice versa.

Hej, pa ne kažu džabe da se suprotnosti privlače! 😉