Ljubljana shopping

Ako vas put ikada nanese u Ljubljanu i shvatite da za kupovinu u ovom glavnom gradu Slovenije imate samo sat, dva – ne očajavajte! Ovaj će vas brz vodič, brzinski provesti kroz sve prodavnice koje morate da obiđete. I obećavamo vam da nećete ostati praznih ruku 😉

Ljubljana shopping

Zapravo, većina prodavnica u kojima možete naći zanimljive sitnice za sebe i dom smeštene su u jednoj ulici i ona je, o kako zgodno, smeštena u samom centru grada.

Ljubljana shopping
Robbova fontana četiri reke

Kada mahnete Prešernu na Prešernovom trgu i pređete Plečnikovo Tromostovje, put će vas naneti na Robbovu fontanu. Vi onda krenite samo pravo i ubrzo ćete shvatiti da se prodavnice gotovo ređaju jedna do druge i svaka se šopiri sa svojom ponudom.

Ljubljana shopping

Pa krenimo:

SMILE concept store

Prva takva je Smile concept store – prodavnica koja će vam , kako joj samo ime kaže, sigurno nacrtati osmeh na lice svojom šarenom ponudom. Ovde ćete naći zaista veliki broj zanimljivih stvari za raznorazne proslave, zabave i rođendane, originalne čestitke, papir za zavijanje poklona te male znake pažnje kao što su majice, ručno rađene narukvice, nakit i šnalice slovenački dizajnera.

Ljubljana shopping
Smile concept store Ljubljana

 

Piranske soline Ljubljana

Ne možete da dođete u Sloveniju a da kući ne ponesete so Piranskih solin, tamnu čokoladu sa solnim cvetom ili jednu od njihovih soli za kupanje. Ova so ili „more koje nije moglo nazad na nebo“ kako je u prodavnici zovu će vas sigurno relaksirati a relaksacija će vam na kraju ove šetnje biti potrebna jer imamo još nekoliko mesta da obiđemo.

Ljubljana shopping
Prodavnica piranskih solin u centru grada

 

Formadoma

Put nas vodi dalje u Formadoma.Iako je ova prodavnica pomalo sakrivena, i da bi je pronašli morate da prođete kroz jedan prolaz, čim do nje dođete natpis će vam odmah reći šta se na ovom mestu prodaje. Design! I to ne bilo kakav – ovde ćete naći prave predstavnike dobrog slovenačkog dizajna kao što su to OOH Noo stvari za decu, drvene ptice Tice KPDesigna i Formadoma drveni stočići koji se lepo uklapaju u svaki enterijer. Naravno, ima tu i teškaša kao što su to Marimekko, House Doctor, Bloomingville te praktičnih a lepih Brita Sweden podnih prostirki.

 

Ljubljana shopping

Ljubljana shopping
Formadoma

 

Gud shop

Mesto na kojem se OBAVEZNO zaustavljaju, kako turisti, tako i domaćini je GUD shop. Gudovci nam svojom ponudom poručuju da je sve gud i, kada malo razgledate po njihovim policama, shvatite da je i zaista tako! Gudovci uspešno mešaju domać i strani dizajn pa ćete tako naći zanimljive art printove Ane Maraž, jastuke Triglav Tri gore, već čuvene Boo ruksake, predivan Vila Malin stationary i fantastičan dizajn sveski i rokovnika samog GUD shopa. Tu su, naravno, i Ferm Living, House Doctor, Madam Stoltz i još i još.

 

Ljubljana shopping

Ljubljana shopping
Gud shop

 

Babushka

Stvrčice slatke kao Babuška prodaju u istoimenoj prodavnici u kojima su police pune igrivosti, boja, šara i zanimljivog dizajna. Pronađite neku zanimljivu saksiju za vaše zelene prijatelje ili ručno rađene šoljice za sebe.

 

Ljubljana shopping

Ljubljana shopping
Babushka boutique

 

Trgovinica Lola

Ali ako zaista želite sebe da častite, skrenite do prodavnice Lola i izaberite MimiandMimi ručno rađene minđuše ili Broskolinifini broševe te ručno rađene papuče iz filca.

Ljubljana shopping

Ljubljana shopping
prodavnica Lola

Šta? Već ste se umorili? Srećom po vas pa ova ulica krije i mnoge dobre restorane i kafića kao što su to Pritličje, Robba a ako imate vremena možete svratiti i do obližnje Mestne galerije u kojoj su izložbe uglavnom besplatne.

 

Ljubljana shopping

Farbarela

Ali ponekad za stvarno dobar dizajn treba otići korak dalje. Ok, u ovom slučaju nekoliko koraka ali vredeće, verujte mi. Vodim vas do Farbarele – prodavnice koja, pomislićete, prodaje samo farbu ali verujte da nije tako. Mada, ako se odlučite da iz prodavnice odnesete jednu jedinu stvar, to može biti gotovo magična Annie Sloan Chalck paint koja će oživeti i najstariji i najdosadniji komad nameštaja.

Ljubljana shopping

Ljubljana shopping
Farbarela

Prodavnica je puna zanimljivih detalja kao što su fazanova pera, boho presflake za jastuke, zanimljiva ćebenca te Sisi šoljice sa dovitljivim napisima.

Ljubljana shopping
Farbarela

 

Za vaš komad umetnosti svratite u novootvorenu galeriju Ravnikar u kojoj izlažu mladi umetnici ili se prošetajte do Dobre Vage i priuštite sebi jedan originalan print.

Ljubljana shopping
Ravnikar gallery space

Ravnikar gallery space

Prešernova cesta 10a

www.ravnikargallery.space.si

Ljubljana shopping
Dobra Vaga

Dobra Vaga

AdamičLundrovo nabrežje 5

www.dobravaga.si

A ukoliko ne stignete sve ovo da obiđete, uvek možete ponovo svratiti u Ljubljanu – tu je odmah iza ugla.

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!