Shelfi

Oni koji me prate putem raznoraznih društvenih mreža znaju da ne bih umela da napravim pošten selfi čak i da mi život o tome zavisi.

To je, valjda, i razlog zašto mnogi misle da Kreativice vodi, ili gomila nekih ultra kul kreativaca, ili neki robot 🙂

Shelfi

 

I, iako mi fotografisanje sebe same (čudnog li koncepta) baš i ne ide, shelfi bih, s druge strane, mogla da fotografišem svaki dan!

Jer, priznajmo, nema ničeg zanimljivijeg od skidanja svih sitnica, slika i knjiga, brisanja prašine i zatim vraćanja svega toga na police.

Am i right or AM I RIGHT? 😉

Shelfi
Farbanje zida u nežnu roza boju.

Dodajte svemu tome krajnje impulsivnu odluku da zid iza ofarbate u roze i dobijate sate i sate neopisive zabave!

Ali vredelo je. Ako ne zbog boje onda zbog činjenice da je (barem) jednom godišnje dobro obrisati tu već pomenutu i čuvenu prašinu sa polica i napraviti popis svih stvari koje su se na njoj (planirano i neplanirano) našle.

Shelfi
Shelfi – sve je u detaljima

Jer, vidite, možete vi policeposlagati do besvesti, stilirati ih do najsitnijih detalja, vremenom ćete na njih početi da odlažete sve ono što vam život usput nanese – gomilu nekih nepotrebnih papira i dokumenata, vaše i dečije (ne) uspele DIY projekte, one baterije koje samo što nisu prazne ali, eto, možda još mogu da posluže.

A da o raznom kamenju, lišću, šišarkama i drugim prirodnim elementima i ne pričam.

Shelfi

Tako da, ako i vi želite da imate uspešan shelfi, predlažem da se držite sledećih koraka:

Shelfi
Before. Kada se na policama nagomila gomila nepotrebnih stvari

skinite SVE sa polica. Najlakše je početi sa „belim platnom“

Napravite selekciju stvari koje na policu želite da vratite. I pri tome budite BRUTALNI! Ako nije lepo i nije korisno – nije za police!

Shelfi

Police svi vide, one su lična karta vašeg stana, a niko ne voli lošu fotografiju na ličnoj karti!

Dokumenta koje mislite da će vam trebati stavite na radni sto ili neku fioku, odslužene baterije u đubre koje  je za to namenjeno, knjige koje ste već pročitali i neće ponovo čitati nekom poklonite.

Shelfi

Ne moraju baš SVI dečiji projekti iz škole i vrtića da se nađu izloženi na policama. Ovo je, možda, za mene bio najveći izazov jer sam kao i svaki iole pristojan roditelj želela sa SVIMA da podelim neverovatnu kreativnost svojih potomaka. Do te mere da su to postale police na kojima su se nalazile Lego kocke, crteži, neki neidentifikovani predmeti…HRANA! Zato, napravite selekciju, crtež ovamo, figura od plastelina tamo – srećni oni, srećni vi. Sve ostale stvari se sada nalaze izložene u njihovoj dečijoj sobi ili su sa velikom pažnjom klasifikovane (znate ono kad napišete datum i ime deteta da znate da je ona kosa crta starijeg, a ona prelomljena mlađeg deteta) i stavljene u kutiju.

Shelfi
Ne zaboravite na biljke! Ovaj bršljan je bio svega nekoliko cm dug kada sam ga kupila

 

Zgodno pravilo kojeg se ja držim pri stilizovanju polica je:

Shelfi
Knjige mogu biti poslagane i horizontalno
  • ne slažite sve knjige vodoravno. Neke mogu i da odmaraju u horizontali.
Shelfi
Oštre linije knjiga „razbijte“ nekim ovalnim predmetom
  • gledajte da knjige „razbijete“ nekim zaobljenim predmetima. Može to biti vaza, skulptura, saksija.

Shelfi

  • kad smo već kod saksija, ne bi bilo loše da se na policama nađe i po koja biljčica. Verujte mi, dovoljan je jedan, jedini bršljan da police malo „živnu“
Shelfi
Slike ili fotografije daju policama dubinu
  • slika, fotogarfija, jednostavna grafika ili dečiji crtež daju policama dubljinu – ne toliko misaonu i emotivnu, koliko onu fizičku. Ukoliko se na policama nađe i najmanja slika, iste te police neće više delovati toliko „flat“

Shelfi

  • za dekoriranje polica vam može poslužiti bilo šta: stari bakin radio, kutije, prazne flaše.
Shelfi
Ove šoljice sam pre 10 godina dovukla iz Barselone
  • ukoliko imate kolekciju sitnih stvari, grupišite ih pre nego da ih rasporedjujete po policama. Tako će sve te sitnice imati veći utisak.

Shelfi

  • ako imate kolekciju malo krupnijih stvari, kao što su to u mom slučaju Lego arhitecture građevine, gledajte da ih ravnomerno rasporedite po svim policama.

Shelfi

Možda je najlakše da počnete sa knjigama i, kada vam se čini da ih na jednoj polici imate već dovoljno, stavite tu neki predmet i nastavite da ređate knjige na sledećoj polici.

Što se boja tiče tu nema pravila – što vše raznovrsnih stvari – police će biti šarenije. Manje stvari (recimo samo knjige i kutije u istoj boji) police će delovati smirenije i neprimetnije.

Shelfi

I za kraj: DA! Možete okrenuti sve svoje knjige ukoliko želite da police izgledaju jednostavnije i „čistije“. To je totalno nerazuman i nepraktičan potez.

Ali je i slikanje samog sebe.

A vi bi sve uradili za jedan, dobar shelfi, zar ne? 😉

 

 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!