A kažu da se Šveđani i Danci ne vole. Erland Lu u svojim delima nagoveštava da se čak i Norvežani i Švedjani baš ne mirišu. Ali sve to se ne bi moglo reći iz najnovije YPPERLIG kolekcije koja je rezultat saradnje švedske IKEE in danskog HAYa.

I ako vam je švedski gigant nameštaja veoma dobro poznat možda još uvek niste čuli za danski dvojac: Rolf i Mett su muž i žena koji stoje iza brenda HAY za koji sami kažu da predstavlja presek arhitekture, umetnosti i mode.  I upravo zato je njihov dizajn nešto posebno, nešto prepoznatljivo, nešto što ne bi trebalo propustiti. To vam dođe kao kada bi COS počeo da izbacuje modele dizajnirane od strane samog Margiele ili Raff Simonsa – too good to pass.

Bračni par HAY  je naglasio da želi da njihova kolekcija oslikava IKEA filozofiju – jednostavan dizajn, trajne materijale te pristupačne cene. Upravo je zato i slogan YPPERLIG kolekcije: the beauty of basics. Ali ne dozvolite da vas ja ubedjujem – neka proizvodi govore sami za sebe.

Moj favorit so ovi preslatki stočići koji mogu stajati jedan pored drugog ili se složiti jedan u drugi kako ne bi zauzimali mnogo prostora. Genijalno, zar ne?

Tu su i veoma lake plastične stolice koje se prave tako što se u kalup u svega 30 sec ubrizga plastika. Rezultat je veoma udobna stolica za koju niko ne bi rekao da je plastična i koja je primerena kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu.

Tkanine predstavljaju važan deo ove kolekcije i priznajte da, kada pogledate sve ove divne jastučnice, pomislite da su sišle direktno sa nedelje mode u Kopenhagenu.

Da li ste znali da najprepoznatljiviji IKEA komad nije ni sto, ni stolica već njihova plastična torba? Mett i Rolf su je provukli kroz make-over i eto nam novog elegantnog načina za prenošenje svih onih većih stvari koje ne mogu da stanu ni u jednu drugu torbu.

Tu je i izuzetno vitka LED lampa čiju jačinu sijalice možete regulisati samo jednim dodirom.

Police, svećnjaci, sto… sve zaslužuje vašu nepodeljenu pažnju. Jer ovu kolekciju morate zaista dobro da pogledate da bi shvatili kako je mnogo toga potrebno da se stvori nešto tako jednostavno.

A, ako još malo bolje pogledate, shvatićete da se Šveđani, Danci, Norvežani zapravo vole. A da mi svi volimo njihov dizajn 😉