via Pinterest

Ako ste kojim slučajem pročitali ovu moju objavu, znate da imam dugogodišnje iskustvo sa radom od kuće.

Nešto što je sada, za većinu nas, postalo a možda i ostalo, svakidašnjica.

Zato sa vama delim 5 saveta kako da u svom životnom prostoru i okruženju uredite kutak za rad.

via Pinterest
  1. OBUCITE SE

Znam da se podrazumeva ali sada kad vam office nije na drugom kraju grada već, često, odmah pored kreveta, možete da padnete u iskušenje i da ostanete u pidžami.

Loša odluka. Koju sam ja često praktikovala. Ne morate da se montirate u fullu – ne treba vam puder, karmin i dva tipa maskare. Dovoljno je samo da izadjete iz pižame i odenete se nečim iole pristojnim. Ali gledajte da vam bude udobno. Čitala sam da jedna poznata novinarka koja već deceniju radi od kuće praktikuje da i obuje cipele i da ne ostane u papučama.

Hej, whatever works for you. Ne osudjujemo.

via Pinterest

2. ODREDITE (IZBORITE SE) ZA RADNI PROSTOR

Bilo bi dobro da je taj prostor uvek na istom mestu. I znam da mnogi od nas nemaju mesta za tzv home office ali vam on i ne treba. Treba samo da imate isto mesto u kući, neku radnu površinu, na koju možete da stavite laptop i da vam ostane mesta još za neku svesku/rokovnik i gomilu šolja kafe – trebaće vam.

via Pinterest

3. NE ZAVLAČITE SE PO TAMNI KUTCIMA

Možda vam do sada neiskorišćen špaiz zvuči kao baš dobro rešenje. Neko možda ima mesta na tavanu, podrumu, dečijoj sobi. Izbegavajte to.

Za šta god se odlučili gledajte da imate dovoljno prirodnog svetla. Idealno odmah pored nekog prozora. Ja već godinama radim za kuhinjskim stolom. Nabavite neka kolica, ormarić na točkićima za sve papire, olovke, dokumentaciju, onu bonbonjeru koju krijete od dece. Stavite je pored kuhinjskog stola/pulta dok radite a sklonite u neki kutak sobe kad ne radite.

A radićete većinu dana. Zašto, možete pročitati ovde.

via Pinterest

4. SREDITE SVOJ RADNI PROSTOR

Tu ne mislim da on mora da bude čist, uredan i da uvek znate gde vam šta stoji. Bilo bi dobro, naravno. Meni to još nije uspelo. Zato radije prigrlite organizovani haos. Ali bilo bi dobro da ipak taj haos sredite i unesete biljku, vazu sa cvećem. Ukoliko imate mesta možda i neki tzv pinboard/moodboard/to-do board. To su sve zapravo fancy nazivi za komad plute na koji ćete moči da prilepite nešto što će vas inspirisati i sve one stvari koje ne želite da se izgube u vašem kreativnom haosu.

via Pinterest

5. NE NERVIRAJTE SE

  • ako vam radni dan ne krene po planu
  • ako ne stignete sve da uradite
  • ako vam se ne radi
  • ako morate da radite uveče/vikendom/noću
  • ako počne da vam nedostaje vaše staro radno mesto (pa čak i kolege i šef)
  • ako ne želite da se vratite na vaše staro radno mesto
via Pinterest

U svakom slučaju gledajte da radni prostor kao i radno vreme kod kuće organizujete onako kako vama odgovara i budite spremni da će se radni prostor/radno vreme razlikovati od onog na šta ste navikli

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!