spavaca soba tapete

Da li poznajete nekog ko je za rođendan poželeo tapete? A da li poznajete nekog ko je, pošto je dobio te poprilično skupe tapete, čekao još pola godina pre nego što je iste zalepio za zid? A da li poznajete nekog ko može sat vremenaa da bulji u te iste tapete?

E pa sad poznajete nekog!

spavaca soba nocni ormaric

Zapravo tapete su bile samo vrh ledenog brega odnosno trešnja na vrhu torte – zavisi kako na stvar gledate. Da li ste pesimista ili optimista. Ja sam realista i realno vam kažem da mi je realno trebalo pola godine da našu spavaću sredim, raščistim, obnovim i uredim. I ne, to nije zato što sam pri obnovi spavaće sobe koristila samo skupe materijale, najnoviji nameštaj i moderan dizajn.

Upravo suprotno.

Odlučila sam da naše mesto za odmor sredim sa minimalnim sredstvima, koristeći samo vintage nameštajte unoseći u prostor samo stvari koje nam nešto znače. Zašto?

spavaca soba uradi sam visilica za odecu

Zato što je spavaća soba najintimniji deo vašeg doma. Zato što je to mesto za odmor koji ne sme da bude prenatrpan stvarima zato oni komadi nameštaja koje doleti ta čast da uđu u uži izbor moraju da budu stvarno posebni. I zato što smo se poprilično istrošili na uređenje dečije sobe i negde je bilo potrebno stegnuti kaiš.

Da li je zbog toga ova soba manje zanimljiva i siromašnija od ostalih u stanu?

Ne bih rekla.

spavaca soba uradi sam visilica za odecu

Baš zbog toga što sam morala da se dovijam, rodilo se nekoliko zanimljivih uradi sam projekata kao što je ova vešalica za kačenje odeće i ovaj herbariumkoji me, svaki put kad otvorim oči, podseća na tople i mirisne letnje dane provedene na planini.

spavaca soba herbarium

Krevet je prva zajednička stvar koju smo muž i ja kupili i, iako me njegova boja sad užasno iritira, i dalje ima ok oblik i dobro vrši svoju funkciju. Verovatno ću se jednog dana probuditi, uzeti četku u ruke i obojiti ga u neku ruzmarin zelenu. Who knows…

spavaca soba reading nook

Komadi nameštaja koji sigurno neće uspeti da pobegnu četki i farbi su dva vintage ormarića i stolica za ljuljanje.

spavaca soba njen nocni stočić

spavaca soba njegov noćni stočić

Sanjala sam da nađem dva identična noćna ormarića i napravim HIS and HERS kutak. I našla sam ih kod jednog gospodina kojima su ti isti ormarići predstavljali noćnu moru. Zato je želeo što brže i jeftinije da ih se reši (oba za 30 EUR). Tako moj krase romantičniji elementi kao što je ova lampa sa heklanim abažurom, cveće a na drugoj (mrgodnijoj) strani kreveta nalaze se praktičnije stvari kao što su to alarm za buđenje i vrč za vodu.:)

spavaca soba inspiracija

Za sada sam im samo zamenila ručke – dobar primer kako tako mala stvar može da napravi značajnu promenu ali u skorije vreme planiram i da ih obojim.

spavaca soba detalj

Da bi našla baš ovakvu stolicu za ljuljanje pretražila sam ceo internet i zavirila u svaki kontejner i vintage shop. Ne umem da vam kažem zašto je u tom kutku sobemorala da stoji baš stolica za ljuljanje i zašto je morala da bude baš takva. Muž misli da su to neke uspomene iz moj ranog detinjstva – prabaka i pradeka su imali kuću punu ovakvog nameštaja. Ja, opet, mislim da sam u nekom prošlom životu bila bakica koja je po ceo celcati dan sedela u ovakvoj stolici i heklala. Ko će ga znati.

spavaca soba IKEA police

Jedino što sa sigurnošću mogu da vam tvrdim je da je ovakav komad nameštaja užasno udoban. Jedino što morate da pazite je da sve vintage komade nameštaja uparite sa nečim modernijim kao što su to recimo ove IKEA police ili moderan ram. Pomaže i da dotični komad obojite u neku otkačenu boju ili im dodate neki zanimljiv detalj.

spavaca soba

A kad smo već kod zanimljivih detalja, u spavaćoj sobi ih ne sme biti suviše.

spavaca soba detalji

Želite da vaš mozak pri pogledu na spavaću sobu pomisli „idem da odmorim“ i ne „hajde da ludujemo ove noći“. Ja sam svoju kvotu ispunila. Detalji na noćnom ormariću, herbarium, nekoliko stvarčica na IKEA polici, razglednice iz Valensije i Ornamentist makrame. Možda ih čak ima i previše ali svaka od njih mi nešto znači i zato sam svakom od njih morala da nađem mesto.

spavaca soba kreativice

Abažur sam našla prilikom moje i Kasjine jutarnje šetnje do vrtića na kupu smeća ispred jedne kuće, oprala ga i uparila sa IKEA postoljem.

IKEA police

Svo cveće izloženo u herbariumu nabrala sam kod tetke na planini – mestu za koje me vežu najlepše uspomene iz detinjstva.

spavaca soba gallery wall

IKEA police su bile ljubav na prvi pogled i čuvaju crteže i keramiku moje dve devojčice. Razglednice iz Valensije me podsećaju, pa, na Valensiju a makrame sam kupila kada sam dobila novi posao. I, ako ne znate koje bi tačno detalje uneli u prostor, možda vam sledeći savet dobro dođe: pokušajte da pronađete neku vezu izmedju svih tih sitnica.

spavaca soba makrame

Kod mene, recimo, cveće u herbariumu oslikava floru na tapetama, izmedju abažura, IKEA lustera i makramea se nešto plete, noćni ormarići i fotelja su povezani i njihove oble linije daju kontrast strogom i modernom krevetu.

spavaca soba jysk jastuk

Kad završite sa krupnim i sitnim u sobu unesite materijale. Divan prekrivač za krevet čini čuda, kao i jastuci i ukrasna ćebenca. Ja volim strog, gotovo hotelski izgled moje posteljine ali vi možete krenuti drugim pravcem i upravo kroz posteljinu uneti malo te zanimljivosti u svoju spavaću sobu.

spavaca soba inspiracija

Da li ste još tu ili već uveliko spavate?

Pa, ne mogu da vas krivim, i ja bih volela da zaspim u sobi kao što je ova. Zapravo, to ću i da uradim.

Laku noć i slatko sanjajte.

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!

Comments are closed.