Mislim da govorim u ime svih, kada kažem da se nadam da na našim terasama, balkonima i dvorištima nećemo uživati samo ovako, virtuelno.

Ok, 3D vizualizacija izgleda ponekad poprilično realno, na renderima je sve pospremljeno, zategnuto, trava je podšišana, biljke zalivene.

Ali na fotografijama ne možemo da raspalimo roštilj, pozovemo prijateljicu na jutarnju kafu u hladu i društvo na večernji, hladni rose.

NAŠE PARČE SLOBODE

uređenje terase

U ovo vreme prošle godine mnogi su shvatili koliko prednosti pruža to malo parče slobode, bilo da je reč o balkonu samo za jednog ili full size dvorištu za klince.

terasa postojeće stanje

Ono što su, takođe, mnogi shvatili je da su njihove spoljašnje površine često zanemarene, zaboravljene ili, jednostavno, neiskorišćene.

Jer treba srediti kuhinju, treba stilirati police, treba uglancati kupatilo.

Khm, ne znam kako to da vam saopštim ali: U KUPATILU NE MOŽETE DA PROVEDETE CELO LETO!

Sem ako imate ovako neko veliko kupatilo onda tamo možete i da se preselite.

TERASA – VAŠE OMILJENO MESTO

predlog za uređenje terase i balkona

Šta treba uraditi da bi vaša terasa postala vaše omiljeno mesto?

Treba da se držite jednog, jedinog pravila a to je da treba da vam bude prijatno.

Na terasi koja nema zaštitu od sunca, nema zelenila i izgleda kao vaša lična mini Sahara tokom juna, jula i avgusta nikom nije prijatno.

Zato prvo što treba da uradite je da stvorite hlad – pergola vam, recimo daje dovoljno hlada i privatnosti a , opet, dozvoljava da se ne osećate kao da ste u nekoj zatvorenoj kutiji.

zanimljive pločice za terasu

Terasa i balkon zaslužuju zanimljive podne pločice. U enterijeru možete da budete maksimalni minimalista ali , ukoliko se baš istog principa držite i na terasi, dobićete jednoličan prostor u kome nikome nije prijatno.

Ne morate da ludujete sa pločicama – poneka tekstura ili boja će već učiniti dovoljno. Kamen, terazzo, imitacija drveta – bilo šta sem običnih, dosadnih , belih pločica.

ZELENA OAZA

garnitura za terasu

Ali vam ni hlad ni zanimljive pločice neće pomoći ukoliko ne unesete dovoljno zelenila.

Što više raznovrsnog bilja i različiti tipovi saksija – to će vaša terasa ili balkon izgledati prirodnije.

uređenje terase

Znate već, kao da sve tu samo od sebe tako raste a zapravo ste vi nedelju dana dovlačili biljke, zemlju i kombinovali saksije.

Ukoliko se odlučite za samo jedan, dva tipa zeleniša i stavite sve u iste saksije ili korita – dobićete „imam – ličnog- baštovana“ stil.

Za šta god da se odlučite, vaše će vam oči, ali i duša, biti zahvalni što ste od zapuštenih m2 stvorili svoju ličnu zelenu oazu.

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!