Pitanje koje mi često postavljate je: da li uređenje dečije sobe treba da se razlikuje od uređenja bilo koje druge sobe?

Odgovor je: DA i NE.

uredjenje dečije sobe

NE zato što je, na kraju krajeve, to samo još jedna soba u stanu i niko ne kaže da ona mora da bude roze/plava/vesela/šarenih boja/uređena po poslednjim smernicama fancy majki sa Instagrama.

Možda najjače i najodlučnije NE ide upravo ovoj poslednjoj kategoriji jer vidim da bi majke po svaku cenu da u tu sobu stave nešto što, ruku na srce , njihovo dete neće primetiti još nekoliko godina a često ume da bude nepraktično, nefunkcionalno i suvišno.

soba za devojčice

I tu dolazimo do DA, pri uredjenju dečije sobe treba da vodimo posebno računa, mnogo više nego kod drugih prostorija u stanu zato što ta soba mora da raste zajedno sa vašim detetom.

Nekoliko pogrešnih odluka i celu sobu ćete morati da menjate ponovo za nekoliko godina. A, verujte mi na reč, to nije dobro za vaše živce, vaše slobodno vreme (šta to beše) i vaš novčanik.

Zato sa vama delim najčešće greške koje pravimo prilikom uređenja dečije sobe.

dečija soba

(PRE)MALI NAMEŠTAJ

Znate kako slatko mogu da izgledaju oni dečiji ormarići u koje slažete njihove minijaturne haljinice i koje deca sama mogu da otovore? E pa te minijaturne stvari će ubrzo porasti, ormarići će postati premali i preniski za sve ono što treba da drže. Sto i stoličice možete da menjate ali nemojte se bojati da deci obezbedite prave „odrasle“ ormane i odrastao krevet. Ukoliko se bojite da će sa njega mala deca pasti, stavite im zaštitnu ogradicu koju ćete posle skinuti.

dečija soba

(NE)DOVOLJNO MESTA ZA UČENJE I IGRU

Ok znam šta ćete reći – ne odrastaju sva deca u Versaju, dečije sobe su male (često manje od roditeljskih) i dele ih sa starijom/mlađom braćom i sestrama. U ovom sučaju je rešenje: u sobu unesite samo onaj nameštaj koji je potreban i sve što možete montirajte na zid. Zidne police, pisaći sto koji se sklapa kada nije u upotrebi, lampe montirane na zid a ne podne koje zauzimaju mesto, krevet na sprat umesto dva klasična kreveta…

predlog za uredjenje dečije sobe

MESTO ZA IGRAČKE

Da, doćiće vreme kada vašoj deci bude potreban samo jedan laptop i par slušalica i kada ćete tu sobu moći da uredite u minimalističkom stilu. Ali do tada će proći mnogo, mnogo, mnogo godina. Plišane igračke, automoblići, lutke, Barbike, Lego kocke, plastelin, stvari za crtanje i još gomila SITNIH, SITNIH, SITNIH govana. Hej, nemojte da prevrćete očima, znam da i vi to pomislite svaki put kada ih kupite sa poda. Uostalom, kao majka, enterijerista i glavna i odgovorna na ovom blogu mogu da kažem ono što mislim i ja kažem da je većina tih stvari jedna obična, plastična gomila go*a*a koje će naša deca, kad – tad, prerasti.

Ali do tada ih je potrebno negde smestiti i zato će vam trebati gomila kutija i korpi. Ok, možete ostaviti jednu policu sa onim handmade igračkama koje su sve u istom tonu ali zato sve ostalo u kutije!

predlog za uredjenje dečije sobe

IGRAJTE SE I VI

Možete se i vi igrati pri uređenju ali vodite računa da to činite sa stvarima koje mogu lako da se zamene. Možete da kupite dečiji luster, dečiji tepih, zalepite tapete ili obojite zid u „dečije“ boje. Sve te stvari moćićete da zamenite ukoliko vaše dete počne, za koju godinu, da se buni.

Uostalom, zašto bi se samo naša deca zabavljala 😉

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!