Grožnjan

Znate kako kažu: Paris is always a good idea? Pa, isto važi i za Grožnjan…barem ako pitate mene!

Da, naravno da sam uvek (odmah i sad) spremna da odletim u grad svetlosti ali ako nemate toliko vremena i para ovaj je gradić u srcu Istre veoma dobra opcija.
Grožnjan
A kako se nalazi samo 2 sata vožnje iz Ljubljane, odnosno još je bliže ako ste negde u Hrvatskoj, predstavlja idealnu destinaciju za jednodnevni izlet.

Grožnjan

Grožnjan je, verujem, lep u svako doba godine ali ga je najbolje posetite u proleće i jesen kada sunce podesi svoj termometar na onu – baš je prijatno da se šetamo bez jakni i kaputa a opet ne suviše vruće da konstantno moramo da tražimo hlad – temperaturu.
Grožnjan
Leti, takođe, zna da ga se sete i neki Amerikanci, Englezi, Nemci i Česi a na lep, jesenji dan imaćete osećaj kao da je ovaj kameni gradić samo vaš.
Grožnjan
I on zaista jeste to – gradić koji ima nekoliko ispresecanih i vijugavih kamenih ulica koje možete obići za nepunih pola sata…ako dobro ne pogledate!

Grožnjan

Ali, ako se odlučite da široko otvorite oči, grad će vam se otvoriti i pokazati vam mnoštvo detalja. U tom slučaju vam ni jedan dan neće biti dovoljan!
Grožnjan
grožnjan
grožnjan
Iza svakog ugla će vas čekati neko iznenađenje: maca koja spokojno drema u gomili lišća koje je vlasnica obližnje galerije nedavno počistila. Stara singerica koja sada služi kao stočić i držač za biljke.
Grožnjan

Grožnjan

Kad smo već kod biljki – ovde ćete ih u jednoj ulici naći toliko, koliko ne bi ni u nekoj većoj botaničkoj bašti. Sukulenti, kaktusi. velika drva smokve i hrasta, šareno cveće a iznad vaše glave –  kiviji!
Grožnjan
Grožnjan
I pogled koji se puža sa gradskih zidina nije ništa manje spektakularan i zelen. I na zaista vedar dan ako dobro pogledate (i nezaboravite da ponesete naočare kao ja) možete, u daljini, videti jednu plavu, slanu štraftu.
Grožnjan
Ovo je mesto u kome morate da usporite korak – ne samo zato što odiše takvim mirom več i zbog kaldrme kojom su ulice popločane. Ovo nije ni mesto ni vreme da rashodate svoje najnovije štikle a ni da deci dozvolite da ponesu bicikl ili trotinet – note to myself!
Grožnjan
Grožnjan je poznat i kao „grad umetnika“ i ako dobro pratite skrivene
Grožnjan
i ne tako skrivene znake
Grožnjan
u starim, kamenim kućama pronaćićete mnoštvo umetničkih ateljea.
Grožnjan
Priča o Gradu umetnika počinje ne tako davne 1965. godine kada je pokrenut projekat revitalizacije napuštenog grada. Naime, Grožnjan je delio sudbinu još nekih sličnih gradova te je potpuno opusteo i oronuo. Kažu da je spao na svega desetak živih kuća. Ulice su bile obrasle u korov a stare kuće potpuno oronule…
Grožnjan
Onda, te sudbonosne 1965. godine na poziv vlasti, u Grožnjan su pohrlili umetnici iz svih zemalja bivše zajedničke države ali i iz celog sveta. Dobijali su Grožnjanske kuće na doživotno korišćenje a  za uzvrat su ovde otvarali svoje galerije, ateljee, organizovali likovne kolonije i održavali koncerte…
Eh, da sam se rodila malo ranije…
Grožnjan
Ali ovaj grad ne nudi samo hranu za dušu i oči…već i stomak! Ali, ma koliko vas „zvala“ keramika u obližnjoj galeriji, ne smete žuriti! Morate sesti i na miru i poooolakoooo pojesti svoj obrok u restoranu, pogotovo u sezoni tartufa (dani tartufa u Istri od 8.9. – 18.11.2018) kada se jedu tagliatele sa tartufima, škampi sa tartufima, biftek sa naribanim tartufima…shvatili ste princip;)
Grožnjan
Sve lepo splaknete čašom domaćeg vina i onda na kafu na plato ispod crkve. Na proleće smo ovde još uživali u espressu, sada kafića nije bilo i plato je bio ispunjen autima i biciklama jer je, izgleda, baš Grožnjan bio cilj biciklističke trase.
Grožnjan
Ali ostavimo sad sve te ekstremen sportiste iza – svako ko je na ovako lep dan pre spremniji da se znoji na biciklu nego da uživa u suncu i hrani te vredno radi na pridobijanju, za zimsko preživljavanje  preko potrebnih, masnih naslaga je za mene već ekstreman!
Grožnjan
Radije napravimo još jedan krug po ulicama ovog divnog grada i uživajmo u odzvanjanju naših koraka koji se odbijaju o sabijene, kamene kuće i lete negde dalje, ka moru…
Grožnjan
Grožnjan
Grožnjan
Grožnjan
Grožnjan
Grožnjan
grožnjan
Grožnjan
Grožnjan
Grožnjan
Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!