Danas vam predstavljam Anu, mladu grafičku dizajnerku koja je tražila nešto što će je u slobodno vreme opustiti pa je počela da sredjuje stan koji deli sa dečkom i kucom te, na moju a sada i vašu radost, odlučila da sve to deli na svom IG profilu.

A svako ko odluči da svoje slobodno vreme provede pomerajući nameštaj, hoblujući parket ili provodi sate i sate tražeći idealne podne pločice za kupatilo, zaslužuje svoje mesto na Kreativicama.

Evo šta je Ana imala o svemu tome da kaže:

Kreativice: Bok Ana. Dobrodošla na Kreativice. Pre nego što zavirim u nečiji stan, volim da malo više saznam o osobi koja u njemu živi. Mada bih rekla, ovako sa socijalne i online distance, da je kupatilo koje ćemo danas predstaviti – da si to zapravo TI?

Ana: Bok Irena! Prvo, hvala ti što si me odlučila ugostiti, čast mi je dijeliti svoju priču tu. 🙂 Prije godinu i pol odlučila sam posvetiti svoj Instagram profil uređenju našeg zajedničkog doma, u kojem živimo dečko, pas i ja. Kada sam krenula, nisam imala neki jasno razrađen cilj. Znala sam samo da želim početi pričati svoju kućnu priču i izražavati se na način koji meni odgovara, jer na koncu to radi sebe i radim – koristim platformu da se kreativno izražavam. Tako sam, spontatno, krenula izrađivati home decor projekte. Inače, završila sam Grafički dizajn, a fokus u mojoj mladoj karijeri (imam 29 godina) je oduvijek bio na vizualnom. Prvo sam krenula kao dizajner vizualnih identiteta u dizajn studiju, a zadnje 3 godine bavim se UX/UI dizajnom u softverskoj firmi. Obožavam svoj posao, i za mene je to idealni klijentski posao. No, kako za njegove potrebe jako puno vremena provodim za laptopom, izrada kućnih projekata mi je došla kao prirodno idealni balans. I dalje stvaram, ali kroz skroz drugačiji medij. 

Kreativice: Ako sam dobro razumela ti si tek nedavno počela sa sredjivanjem svog stana. Koliko si već dugo u njemu i zašto si se odlučila da prvo „napadneš“ možda najzahtevniju prostoriju u stanu – kupatilo?

Ana: Zapravo, kupaona je druga prostorija koju smo dali renovirati, ali željno iščekivana. 🙂 U stanu smo već 2 godine, u kojem smo prvo sredili spavaću sobu. A zatim smo uzeli vremena da uštedimo, te se bacili u komplet renovaciju kupaone. Njeno stanje bilo je kritično. Bez umivaonika, loš raspored elemenata, neiskorištenost prostora, dotrajale pločice, rupe u zidovima kod štokova starih vrata iz kojih je vonjao smrad jer tamo pored prolaze cijevi iz cijele zgrade..the list goes on. Sve to nas je „motiviralo“ da uđemo u taj projekt i stanemo na kraj spomenutim problemima. 

Kreativice: Kupatilo nije veliko pa si ipak uspela da u njega smestiš sve što je potrebno pa čak i veš mašinu. Kupatilo i pored toga ne izgleda prenatrpano. Da li je, po tvojem mišljenju, to zato što si se odlučila da promeniš sam raspored (kada je ispod prozora) ili upotrebe jednostavnih materijala kao što su uvek elegantne bele pločice po zidovima? Ili možda nešto treće? 🙂

Ana: Problem sa kupaonom je što je dosta uska. Ali sa 2 manevra smatram da sam uspjela spasiti prostor i osloboditi ga. Prvo je to da smo zamijenili veliki stari radijator sa novim te ga pozicionirali na bočni zid lijevo iznad. Tako smo dobili prostor ispod prozora, gdje smo onda smjestili novu kadu. Nova kada kraća je od prethodne za nekih cca 15-20cm i zazidana je od zida do zida. Tako smo dobili skoro cijelu desnu stranu za iskoristiti za ključne i potrebne elemente, pa da, čak i veš mašinu! 🙂 Ona je prije bila u ostavi, ali nama je puno praktičnije da nam se nalazi u kupaoni. Također, rekla bih da svakako bijele pločice pomažu otvoriti prostor, ali isto tako i svi naši elementi nisu preduboki i to je jedan od glavnih razloga zašto ne izgleda prenatrpano.  

Kreativice: Čime si se vodila pri opremanju kupatila i ko ti je najviše pomogao pri donošenju odluka u vezi sa materijalima koje ćeš da koristiš: Instagram, Pinterest ili si slušala neku blisku osobi i sopstveni osećaj?

Ana: O načinu kako bih sredila kupaonu sigurno sam počela razmišljati još prije godinu dana. Koristim jedan online software za dizajn interijera, gdje sam nacrtala tlocrt stana, što mi uvelike pomaže u planiranju. Ali isto tako, u samoj kupaoni sam iscrtavala gdje bih što smjestila i ljepila trake gdje bi bili budući elementi. Trebalo je dosta razmišljat o dimenzijama, pogotovo kada je manji prostor u pitanju. Tu sam slušala savjete drugih koji su mi recimo napomenuli da pazim da ostavim slobodnog prostora između mašine i elemenata. Nakon što smo se dogovorili koji su nam nedostaci koje želimo riješiti i gdje ih smjestiti, bacila sam se u svoj najdraži dio. A to je vizualizacija svega i pronalaženje elemenata. Svaki dan boravim na Pinterestu i Instagramu gdje upijam jako puno inspiracija i ideja. Imam poseban board na Pinterestu gdje sam spremala sve slike kupaona koje su mi se svidjele. Zapravo imam board za svaku prostoriju u stanu. 🙂 Ja sam jako vizualni tip, a kreiranje moodboarda je ključan dio stvaranja. Krajnji rezultat je naravno ono što je svojstveno meni i mojoj estetici, dok se dečko tu uglavnom slaže sa mnom i većinom mi prepušta sve vizualne odluke. Lucky me. 🙂 

Kreativice: Moje čitateljke se uglavnom žale kako ne mogu da dodju do zanimljivih pločica i tuša i slavina u zlatnoj ili bronza boji. Tebi je uspelo i jedno i drugo. Da li si se oko toga mnogo namučila?

Ana: Pa čak i nisam, ali možda jer sam znala gdje trebam gledati i što otprilike želim pronaći. Svakako vam je lakše kada imate što jasniju viziju onoga što želite. Obilazila sam više dućana sa sanitarijama i pločicama. Pokazivala slike s Pinteresta i ispitivala imaju li slično. Gledala online. Guglala ključne riječi. Gledala na Pinterestu od kud je izvor fotografije, koji bi možda onda linkao do nekog dućana i slično. Obično to pretraživanje tako izgleda. No za zlatni tuš sam odmah znala da ću ga pronaći na Amazonu. Razlog tome je, moj najdraži profil na Instagramu ima skoro isti.

Kreativice:  Kada krenemo sa renovacijom kupatila obično naletimo na neke zaplete i nepredviđene troškove. Podeli sa nama neku situaciju i kako si je rešila.

Ana: Jedino iznenađenje koje smo mi imali je to što smo saznali da nam zidovi nisu ravni, uključujući strop. Ne u smislu da su grbavi, nego da ne prate pravi kut. Ukošeni su malo. Ta razlika je dosta dolazila do izražaja kod spajanja zidova sa plafonom, gdje na jednom kraju vidite cijelu pločicu, no kako idete prema drugom kraju razina pločice je sve manja. Na kraju je majstor postavio lajsne od stiropora i time zakamuflirao taj prijelaz. Velika razlika kako je zid neravan se još jako primjećuje kod štoka od vrata. Na jednom dijelu skroz prijanja uz zid, a na drugom ima prostor od 1cm gdje možete gurnuti prst! Kako su se vrata montirala kada su nam već svi radovi bili gotovi, nismo stigli taj dio uključiti u radove. Te rupe najbolje je popuniti nekom masom, no to smo odlučili ostaviti kada ćemo imati sljedeće radove.


Kreativice: Na čemu si štedela a šta je pojelo najveći deo budžeta? Da li ima nekih elemenata od kojih nisi htela da odustaneš – kao što je to, recimo, tuš u baš tom finišu ili prelepe terazzo pločice po podu?

Ana: Odustala sam jedino od prvotne ideje da imam istaknuti umivaonik. Na kraju sam shvatila da bi to bilo nepraktično za održavanje i drago mi je da nisam išla s tim. Jer sadašnji umivaonik mi je puno draži. 🙂 Zlatna pipa na umivaoniku, podne pločice i vrata su pojele najveći dio budžeta. Vrata sam doduše morala uzeti ista kakva imamo u spavaćoj, jer nam se štokovi spajaju, pa vizualno ne bi dobro izgledalo da imamo drugačija. Što se tiče zlatne pipe i podnih pločica, to je baš bilo ono što sam zamislila i radije bih štedjela koliko god dugo treba, nego odustala od ideje i trebala se zadovoljiti nečime što mi je tak-tak. Naravno, to sve zavisi kakve prioritete imate. Npr, stropna lampa mi je bila najmanje bitna. Za to sam rekla, naći ću nešto skroz basic i kupiti najjeftinije što nađem. Za manje od 50kn (6,50€) sam je kupila.:D A što se tiče tuša, on i nije bio skup. 🙂 Samo je prefarban tim zlatno-brončanim finišom, ali nije od mesinga, pa nije skup.

Kreativice: Kupatilo krije mnoštvo zanimljivih detalja. Gde ih obično nabavljaš?

Ana: Hvala. 🙂 Gdje god stignem! Jako uživam hodati po buvljacima, velikim centrima i malim dućanima, stvarno svugdje. Dosta obzerviram stvari oko sebe, volim primjećivati i u glavi odmah skeniram kako bi to moglo izgledati u stanu, u kombinaciji s nečime. U kupaoni tako imam handmade ogledalo, second hand vaze s buvljaka, košarice iz starog zagrebačkog centra Nama, pa sve do, naravno, Ikee. 

Kreativice: Kad si već tu imam još jedno pitanje: da li je istina da su buvljaci tu kod vas u Zagrebu dobri i šta bi meni i čitateljkama preporučila da u Zagrebu obavezno obiđemo?

Ana: Svakako morate obići Hrelić, to je najveći buvljak u Zagrebu. Tamo se prodaje sve i svašta, po smiješno niskim cijenama. Zatim imamo malo više „posh“ buvljak – Britanac, koji se nalazi u centru grada. Tamo se prodaju selektirane vintage stvari, ali zato i dosta skuplje. Postoji još u blizini Zagreba nekoliko buvljaka (U Velikoj Gorici i Samoboru), ali nisam nikad bila tamo, pa ne bih znala reći kako je. 🙂 

Liked it? Take a second to support Irena on Patreon!